Coronanieuws: nauwelijks nog boosters gezet • 14.785 besmettingen
De hoofdpunten:
- Meer dan 100.000 Brabantse besmettingen in één week.
- 14.785 nieuwe besmettingen sinds maandag.
- Ruim 5700 zorgmedewerkers raakten afgelopen week besmet.
- Er liggen 230 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Nauwelijks nog nieuwe boosterprikken gezet
Iets minder dan 48.000 mensen hebben in de afgelopen week een boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds november. Voor de achtste week op rij daalt het aantal nieuwe oppepprikken.
In de afgelopen maanden hebben bijna 8,87 miljoen volwassen Nederlanders de boosterprik gekregen. Die moet de afweer tegen het coronavirus versterken.
Vanwege de versoepelingen en de verwachte toename van het aantal besmettingen kunnen bepaalde risicogroepen sinds afgelopen vrijdag een tweede boosterprik krijgen. Het is niet bekend hoeveel mensen dit hebben gedaan.
LHV: uitval in de zorg probleem voor Oekraïense vluchtelingen
De oplopende coronabesmettingscijfers en het hoge aantal mensen dat uitvalt in de zorg is ook een probleem voor vluchtelingen uit Oekraïne. De zorg die zij nodig hebben moet zo snel mogelijk centraal geregeld worden. Dat wordt echter moeilijker doordat veel mensen tijdelijk niet beschikbaar zijn in de zorg, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Vooralsnog zorgt de komst van nieuwe vluchtelingen niet direct voor problemen in de zorg in Nederland. Het is alleen wel zaak dat er een gezamenlijke aanpak komt, benadrukt de woordvoerder. Zo weten zorgmedewerkers in ziekenhuizen, op de spoedeisende hulp en bij de huisarts waar de vluchtelingen terecht kunnen. Ook moeten de vluchtelingen een medisch dossier krijgen dat in te zien moet zijn op elke locatie waar zij verblijven.
Die gezamenlijke aanpak moet koepelorganisatie GGD GHOR Nederland gaan regelen. "In 2015 was er ook een draaiboek toen Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen. Dat hebben we nu weer nodig", aldus de LHV-woordvoerder. "Wel is de samenstelling van de vluchtelingen nu wat anders dan in 2015. Veel mensen waren toen ook asielzoekers. Dat is voor deze groep in principe niet het geval. Daardoor zijn er verschillende scenario's om rekening mee te houden."
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt wederom
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van maandag op dinsdag opnieuw gestegen. Er liggen dinsdag 1586 patiënten in het ziekenhuis met het coronavirus, 100 meer dan een dag eerder. Voor de derde dag op rij neemt het aantal opgenomen coronapatiënten toe, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.
Op de intensive cares liggen 157 patiënten met Covid-19, dat zijn er vier minder dan op maandag. 1429 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed, 104 meer dan een etmaal geleden. Op de ic's zijn tussen maandag en dinsdag 8 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 229.
Van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is een deel vanwege een andere oorzaak opgenomen in het ziekenhuis. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hun hart of door buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
Aantal coronagevallen stijgt snel onder jongeren
Veel jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal positieve tests in die groep ligt de laatste tijd sowieso al hoog, maar is in de afgelopen week bijzonder snel toegenomen. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.
In de laatste zeven dagen zijn in totaal 439.775 positieve tests geregistreerd. Daaronder zijn 60.738 mensen van 20 tot en met 24 jaar oud. Dat is 104 procent meer dan een week eerder, dus ruim een verdubbeling. Verder testten ruim 56.000 25- tot en met 29-jarigen positief, een toename van 101 procent. Bij 15- tot en met 19-jarigen steeg het aantal gevallen met 102 procent.
Meer dan 79.000 dertigers bleken ook besmet te zijn geraakt met het coronavirus en dat is een toename van 71 procent. Bij veertigers steeg het aantal besmettingen met bijna 73 procent en bij vijftigers met bijna 94 procent.
Bij de mensen van 70 jaar en ouder steeg het aantal bevestigde besmettingen met bijna 64 procent. Die groep kan sinds afgelopen vrijdag een tweede boosterprik krijgen. Die extra prik is beschikbaar gesteld omdat de stijging van het aantal coronagevallen werd verwacht.
Veel coronagevallen onder zorgmedewerkers
Meer dan 5700 mensen die in de zorg werken, zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal in die beroepsgroep sinds januari 2021, dus ruim een jaar geleden.
Een week eerder testten zo'n 4500 zorgmedewerkers positief, dus het aantal bevestigde besmettingen is in een week tijd met meer dan een kwart gestegen.
Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 284.000 zorgmedewerkers besmet geraakt. Dat wil niet zeggen dat ze het virus op hun werk hebben opgelopen, het kan ook ergens anders zijn gebeurd. Twee zorgmedewerkers belandden in de afgelopen week in het ziekenhuis.
14.785 nieuwe besmettingen
Sinds maandag kwamen er in Brabant 14.785 nieuwe besmettingen bij, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.
Voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in een week in Brabant
Voor het eerst in deze coronapandemie zijn er in één week tijd meer dan 100.000 coronabesmettingen geconstateerd in onze provincie. 107.049 Brabanders kregen een positieve coronatestuitslag. Dat is bijna een kwart van de coronagevallen in heel Nederland. Ook de ziekenhuizen zien een toename aan coronapatiënten.
LEES OOK: Voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in een week in Brabant
Aantal coronagevallen stijgt snel door carnaval en versoepelingen
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt snel toe, na weken van daling. Dat komt door de versoepelingen van de coronaregels in de horeca, die samenvielen met carnaval. Vooral in de regio's waar mensen carnaval vieren, stijgt het aantal positieve testuitslagen.
Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 439.775 positieve tests. Dat is een toename van bijna 79 procent ten opzichte van de week ervoor. Toen waren er nog geen 250.000 bevestigde besmettingen.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen liggen dinsdagmorgen 230 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er veertien meer dan een dag eerder. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 36 nieuwe patiënten opgenomen en 36 ontslagen. Niemand werd overgeplaatst en één coronapatiënt overleed afgelopen etmaal.
Veel meer besmettingen dan week eerder
In de afgelopen week zijn aanzienlijk meer besmettingen vastgesteld dan in de week ervoor. Om hoeveel nieuwe gevallen het precies gaat, wordt dinsdag duidelijk. Dan komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met zijn wekelijkse overzicht.
In de delen van het land waar veel mensen carnaval vieren, zijn nu een paar grote brandhaarden ontstaan, zoals Den Bosch. Het RIVM registreerde in de afgelopen zes dagen meer dan 373.000 nieuwe gevallen, gemiddeld ruim 62.000 per dag. Het weekcijfer zou daarmee kunnen uitkomen op 430.000 tot 450.000. Dat zou een stijging van 75 tot 80 procent zijn ten opzichte van vorige week.
Het instituut meldt dinsdag ook hoeveel mensen met corona onder de leden in een ziekenhuis zijn beland en hoeveel sterfgevallen door toedoen van het virus zijn geregistreerd. Vorige week ging het om 998 nieuwe opnames, waarvan 88 op de intensive cares en 63 sterfgevallen.
LEES OOK: Corona slaat hard toe na carnaval: in Den Bosch test 1 op 18 positief