Video

Veel Brabantse kiezers zweven nog: lokale stemmers meest loyaal

16 maart 2022 om 07:21 • Aangepast 16 maart 2022 om 09:59
nl
Meer dan een derde van de Brabanders die zeggen dat ze op 16 maart gaan stemmen voor de gemeenteraad heeft nog geen partij gekozen. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten doen door onderzoeksbureau Newcom. Bij de kiezers die al wél een keuze hebben gemaakt, blijkt dat de loyaliteit het grootst is bij stemmers op een lokale partij.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Van de kiezers die in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen kozen voor een lokale partij, is 93 procent van plan dat ook op 16 maart te gaan doen.

Traditioneel doen lokale partijen het goed in Brabant. Alleen in Limburg scoren ze nóg beter dan bij ons. Bij de gemeenteraadverkiezingen in 2018 stemde in Brabant 38,1 procent van de kiezers op een lokale partij, tegenover landelijk 28,7 procent. Vier jaar eerder lag dat percentage in onze provincie op 37,2 procent, tegenover landelijk 27,8 procent.

Ook nu zullen de lokale partijen als grootste uit de bus gaan komen, zo blijkt uit het onderzoek. Van de Brabanders die zeggen te gaan stemmen én die al een keuze voor een partij hebben gemaakt, geeft 22 procent aan voor een lokale partij te kiezen. De lokalen worden gevolgd door:

  • VVD: 17%
  • PVV: 11%
  • SP: 9%
  • D66: 7%
  • CDA: 6%

Lokale partijen in jouw gemeente
In Brabant en Limburg staan dit jaar de meeste lokale partijen op het stembiljet. In onze provincie zijn 187 van de 403 lijsten lokaal. In Limburg zijn dat 110 van de in totaal 239 lijsten. Dat komt in beide gevallen neer op 46 procent.

Bekijk hier hoeveel lokale partijen er meedoen in jouw gemeente:

Wachten op privacy instellingen...

Lokale partijen moeten het vooral hebben van oudere kiezers én van kiezers buiten de grote steden, zo leert het onderzoek. Een trend die al langer zichtbaar is. Op het Brabantse platteland werd ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voornamelijk voor lokale partijen gekozen. Terwijl in de steden de VVD en GroenLinks favoriet waren.

Uitzondering was Tilburg. Daar werd Lijst Smolders, de partij van Hans Smolders, oud-chauffeur van wijlen Pim Fortuyn, de grootste. De partij stootte D66 van de troon. Toch had Smolders bij het vormen van een coalitie het nakijken. D66, GroenLinks, VVD en CDA besloten samen te werken en de partij van Smolders belandde opnieuw in de oppositie.

Contact met gemeente
Uit onderzoek blijkt dat mensen die op lokale partijen stemmen, het gemakkelijker vinden om contact op te nemen met hun gemeente. Ook zijn lokale stemmers relatief tevreden over de behandeling van vragen en klachten door hun gemeente. Mensen die GroenLinks, PvdA en DENK stemmen zijn daar het meest ontevreden over.

In Steenbergen en Drimmelen voeren lokale partijen campagne. Dat zie je in de video hierboven.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Bepaal je stem: dit is wat er in jouw gemeente speelt

Alle verhalen over de gemeenteraadsverkiezingen vind je op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!