Stoppen met massaal testen en isolatie bij corona, vindt ETZ-viroloog Murk
Nu is het nog zo dat wie met corona besmet is, minimaal 5 dagen in isolatie moet. En wie klachten heeft, blijft thuis in quarantaine tot de testuitslag bekend is. Wat Murk betreft, kunnen we die coronamaatregelen nu laten varen.
“Mensen krijgen aan de lopende band corona. Ook als zij zijn gevaccineerd en een boosterprik hebben gehad. Tegelijkertijd zien we dat heel weinig van deze mensen in het ziekenhuis belanden. Er is zo veel immuniteit opgebouwd, dat het coronavirus niet langer een bedreiging vormt voor de hele bevolking”, stelt Murk.
Dit is terug te zien in de coronacijfers. 98 procent van de mensen heeft volgens bloedbank Sanquin antistoffen tegen corona ontwikkeld, door een coronabesmetting, vaccinaties of een combinatie daarvan. Ondanks torenhoge aantallen positieve tests (vorige week 107.000 in Brabant, 440.000 in heel Nederland), stijgen de ziekenhuisopnames slechts lichtjes mee.
"Je kunt niet zeggen dat de omikronvariant ‘een griepje’ is."
Een groot deel van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ligt daar bovendien niet door corona, maar vanwege een andere aandoening. Dat zij corona hebben, is toeval. Volgens een woordvoerder van het ETZ geldt dat in het Tilburgse ziekenhuis voor ongeveer de helft van de geregistreerde coronapatiënten. Landelijk ging het drie weken geleden volgens het RIVM om ongeveer een derde.
Murk wordt na twee coronajaren naar eigen zeggen ‘heel enthousiast’ van de opgebouwde immuniteit onder de bevolking. “Je kunt niet zeggen dat de omikronvariant ‘een griepje’ is. Maar doordat zo veel mensen antistoffen hebben opgebouwd, voelt het voor de meesten die corona krijgen wel zo aan. Dat hebben we vooral te danken aan het feit dat veel mensen zich hebben laten vaccineren. Hierdoor kunnen we de situatie nu heel goed aan.”
En dus kan zelf-isolatie volgens Murk overboord: “Daar kunnen we snel mee stoppen. De huidige isolatieduur is al aan de korte kant. Mensen zijn nog besmettelijk als hun isolatie formeel eindigt." Hij vervolgt: "Ik vraag me ernstig af of we hier nog wel energie in moeten blijven steken. Ik denk: laat het maar gebeuren.”
En het massale testen? “Ik vind het inmiddels zonde van alle moeite en het geld van de overheid.”
"Mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen doen er goed aan extra boosters te halen."
Toch is het niet zo dat omikron helemaal ongevaarlijk is, benadrukt Murk. “Mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen doen er goed aan extra boosters te halen als die worden aangeboden. Zoals we dat ook kennen van de griepprik.”
Het ergste van de coronapandemie ligt volgens Murk dus achter ons. Maar dat wil niet zeggen dat we van het coronavirus af zijn. Volgens de arts-microbioloog en viroloog blijft corona onder ons en krijgen we daar - naast griep - in golven mee te maken.
Murk: “Op die manier leren we ermee leven. Maar corona zal waarschijnlijk niet meer zoveel impact op ons hebben dat strenge coronamaatregelen nodig zijn voor de maatschappij.”
Al geldt dat volgens hem niet voor zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. "Omdat hier veel kwetsbare mensen zijn, is het verstandig daar bijvoorbeeld wel mondkapjes te dragen en andere bekende maatregelen op te volgen."
Het kabinet maakt dinsdag waarschijnlijk verdere versoepelingen bekend.
LEES OOK:
Voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in een week in Brabant
Ziekenhuizen vragen personeel ondanks coronabesmetting tóch te komen werken