Video

Ton is voorzitter van een stembureau: 'Ik vind het belangrijk om te doen'

14 maart 2022 om 11:13 • Aangepast 15 maart 2022 om 13:32
nl
Met de hulp van tientallen vrijwilligers die de stembureaus bemannen, kan komende drie dagen worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een van die vrijwilligers is Ton van Beurden uit Heesch. Hij is voorzitter van het stemlokaal in Nistelrode.
Profielfoto van Jos VerkuijlenProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Het is half zeven in de ochtend. Het is nog donker buiten. Binnen in Cultureel Centrum Nestelré is Ton van Beurden (58) druk bezig met het opbouwen van stembureau 51. Het is één van de drie plekken waar maandag en dinsdag al gestemd kan worden in de gemeente Bernheze. “Elke keer is het wel weer een puzzel. Er zit geen herhaling in. Eens in de paar jaar ben je voorzitter en dan moet je bouwen.”

Ton vertelt dit terwijl hij de stemhokjes openklapt en klaarzet. “Het is altijd even een uitdaging om alles goed te zetten en aan de gang te krijgen. Maar als alles klaar staat, is er niks meer aan de hand. Dan loopt het gewoon.”

"Wil je even kijken of de stembus echt leeg is?"

Langzaam druppelt de ene na de andere vrijwilliger binnen. Naast Ton bemannen nog vier dames het stembureau maandag. “Yvonne, wil je even kijken of hij leeg is?” Ton pakt de grote grijze container waar alle stembiljetten in moeten. Als Yvonne heeft gezien dat die zeker leeg is, gaat de klep dicht en het slot erop.

De stemhokjes staan op hun plek, de bordjes die je naar het stembureau wijzen, zijn overal opgehangen. Ton heeft de taken verdeeld. Nog even tijd voor een kop koffie en dan kan het stemmen beginnen.

"Veel spannends gebeurt er niet."

Ton is al zo’n twaalf jaar voorzitter van een stembureau. Normaal werkt hij voor het beheer van de openbare ruimte in de gemeente Bernheze. “Ik vind het belangrijk dat de mogelijkheid er is om te kunnen stemmen. Daar wil ik aan bijdragen.”

Het is rustig werken al die jaren in het stembureau. Veel spannends gebeurt er niet. “Helemaal niks”, lacht Ton. “Het loopt eigenlijk altijd goed. Ik heb nog nooit onvolkomenheden meegemaakt. Hooguit dat iemand niet de juiste papieren bij zich heeft.”

En dan stipt om half acht komt de eerste stemmer binnen en kunnen de gemeenteraadsverkiezingen beginnen.

LEES OOK: Ton is voorzitter van een stembureau: 'Ik vind het belangrijk om te doen'

Alle verhalen over de gemeenteraadsverkiezingen vind je op onze themapagina.

Ton bouwt in alle vroegte de stemhokjes op. (foto: Jos Verkuijlen)
Ton bouwt in alle vroegte de stemhokjes op. (foto: Jos Verkuijlen)
De vrijwilligers krijgen instructies van Ton. (foto: Jos Verkuijlen)
De vrijwilligers krijgen instructies van Ton. (foto: Jos Verkuijlen)
De eerste stemmers zijn er al vroeg bij. (foto: Jos Verkuijlen
De eerste stemmers zijn er al vroeg bij. (foto: Jos Verkuijlen
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!