5000 boompjes gered van de shredder: 'Elke boom telt'
Een tractor rijdt het voormalige maisveld van Johan op. In de aanhanger staan 2000 kleine boompjes. Tientallen vrijwilligers die niet bang zijn om hun handen vuil te maken, gaan meteen aan de slag. Er worden gaten gegraven en daar worden de boompjes ingezet.
Die krijgen hier in Berlicum een tweede leven. Johan legt uit: "Een jaar geleden zijn mijn vrouw en ik hier komen wonen. Het is hier prachtig, maar als we gingen wandelen viel het ons op dat we nauwelijks vogels of andere dieren zagen. Het is hier heel kaal en leeg. We wilden iets voor de natuur doen, dus ben ik letterlijk op Google gaan zoeken hoe je aan bomen komt."
"Het ophalen van ongewenste bomen is mooi, maar het herplanten is het allermooiste."
Johan kwam in contact met Stijn Mertens, die voor MeerBomenNU nieuwe plekken zoekt voor bomen die elders weg moeten. In Vught moesten 5000 boompjes verdwijnen om meer ruimte te maken voor de heide. En die worden nu dus bij Johan in het veld gezet.
Met de schop in zijn hand legt Stijn uit: "We hebben een klimaatprobleem. Er is maar tien procent bos in Nederland. Daarom zoek ik naar plekken waar bomen weg moeten en koppel die aan mensen die juist bomen willen hebben. Vorig jaar hebben we zo een half miljoen bomen herplant. We hopen dit jaar op een miljoen uit te komen."
Bij Johan zijn ze op de juiste plek. Want naast de 5000 boompjes uit Vught komen er ook nog zo'n 7000 boompjes uit andere plekken in het land te staan. "Zo verhoog je de diversiteit. Door hier bijvoorbeeld ook elzen, meidoorn en zoete kers neer te zetten trek je dieren aan, zoals bijen en vogels."
"Als hier over een tijdje vogels, reetjes en herten rondlopen, dan is mijn missie geslaagd."
Stijn en de vele vrijwilligers die deze ochtend naar Berlicum zijn gekomen, hebben het zweet op hun voorhoofd staan. Maar ook een voldane lach. Stijn: "Het ophalen van ongewenste bomen is mooi, maar het herplanten is het allermooiste. Hier mogen ze volwassen worden. Over tien jaar ziet het er hier heel anders uit."
De boompjes die geplant worden zijn nu nog sprietjes. Maar dat zal niet lang duren, weet Stijn. "Over twee jaar zijn deze bomen goed geworteld en dan gaan ze echt flink groeien."
Johan is ervan overtuigd dat als iedere boer dit zou doen, je een andere wereld krijgt. "Dan hebben we geen CO2-probleem meer. Het is een win-winsituatie. Wij hebben een mooier uitzicht en de natuur kan zijn gang gaan. Ik hoop dat hier over een tijdje vogels, reetjes en herten rondlopen. Dan is mijn missie geslaagd."