Ex-wethouder niet welkom ondanks 1220 voorkeursstemmen, zegt burgemeester

24 maart 2022 om 19:30 • Aangepast 25 maart 2022 om 12:06
nl
Als het aan burgemeester Dilia Blok ligt, keert de ontslagen oud-wethouder Guido Schoolmeesters niet terug als wethouder in de gemeente Someren. De voormalige wethouder kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 1220 voorkeursstemmen. Maar winnen bij de verkiezingen betekent volgens Blok ‘niet dat je niet integer handelen daarmee ongedaan maakt’. Schoolmeesters noemt de reactie van de burgemeester 'heel raar' en geeft aan niet uit de politiek te gaan vertrekken.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Burgemeester Blok reageerde donderdag in het openbaar op een verhaal op de website van bestuursblad Binnenlands Bestuur over de kwestie. "Je neemt als burgemeester de beslissing om een integriteitsonderzoek te laten doen naar het handelen van een wethouder niet lichtzinnig. Uit het onderzoek blijkt klip en klaar dat de betreffende wethouder niet integer heeft gehandeld. De gemeenteraad besluit hem op basis van de feiten uit het integriteitsonderzoek te ontslaan (een unicum in Nederland)."

"Het zou de wereld op z’n kop zijn."

De reactie van de ex-wethouder is er een van een jaar lang volledige ontkenning, fel verzet en ongekende verdachtmakingen en zelfs dreigementen naar het zittende bestuur, zo stelt Blok.

"Het zou de wereld op z’n kop zijn als bestuurders en raadsfracties amper een jaar later doodleuk ‘over dit verleden heen zouden stappen’ alsof er niets aan de hand is. Als de integriteit van een bestuurder in het geding is, dan raakt dat onze democratische rechtsstaat aan de wortel. Niet integer handelen maak je niet ongedaan met een positieve verkiezingsuitslag en voorkeurstemmen", aldus de burgemeester van Someren.

"Ze probeert het formatieproces te beïnvloeden."

Schoolmeesters zegt tegen Omroep Brabant dat hij de reactie van de burgemeester ‘heel bijzonder vindt’. "Je zou juist moeten willen dat de rust wederkeert in Someren. Ze probeert het formatieproces te beïnvloeden. Dat vind ik heel raar."

"Ze gaat ook niet over de vraag of ik wethouder word", merkt Schoolmeesters op. "Daar gaat de gemeenteraad over. En mochten die partijen beslissen dat ik geen wethouder word, dan ga ik gewoon de gemeenteraad in. Met zo veel voorkeursstemmen vertrek ik niet uit de politiek."

Weggestuurd door de gemeenteraad
Schoolmeesters werd vorig jaar weggestuurd door de gemeenteraad, nadat hij weigerde te vertrekken na een motie van wantrouwen. Volgens een onderzoeksrapport had hij zijn zoon voorgetrokken bij een project met startershuizen.

Hij vertelde aan zijn zoon, die een huis zocht, welke bouwbedrijven starterswoningen gingen bouwen. Schoolmeesters is zichzelf naar eigen zeggen van geen kwaad bewust.

Zijn partij, De Gemeenschapslijst, werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij. Schoolmeesters liet eerder weten dat hij nog altijd wil terugkeren als wethouder. Hij vocht zijn ontslag juridisch aan.

Die zaak is nog niet afgedaan. "Als we er onderling niet uitkomen, zet ik die juridische stappen voort", besluit Schoolmeesters.

LEES OOK:

Ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters krijgt meeste stemmen

Wethouder vecht voor eerherstel na ontslag, starterswoning ging naar zoon

Burgemeester in tranen bij raadsvergadering ontslagen wethouder Someren

Burgemeester over gedoe ontslagen wethouder: 'Ambtenaren serieus genomen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!