Video

Matz (9) wil niet dat de aarde warmer en ziek wordt en ruimt zwerfafval op

25 maart 2022 om 10:20 • Aangepast 27 maart 2022 om 16:56
nl
De 9-jarige Matz Stelten uit groep 5 heeft afgelopen weekend een jeugdlintje gekregen. De Bredase jongen heeft namelijk naast tennissen en judoën nóg een andere 'hobby': zwerfvuil opruimen. Tijdens de World Clean Up-week haalde de jongen zelfs op een avond bijna zeven kilo zwerfvuil op. “Hij kwam thuis en wilde gelijk beginnen met prikken”, vertelt Femke, de moeder van Matz.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

De afgelopen tijd waren het veel mondkapjes, maar ook kauwgom, sigaretten, aanstekers, potloden en batterijen heeft Matz regelmatig tussen zijn knijptang. “Het gekste wat ik heb gevonden tot nu toe is een deurklink”, zegt hij.

Gewapend met een prikstok en een vuilniszak loopt de jongen scannend rond in de buurt van zijn huis. Soms met zijn ouders en soms met vriendjes gaat hij op pad. Hij vist dan ook overal afval vandaan. Uit de berm, onder de bosjes en in de goot.

“Ik dacht eerst dat de burgemeester een andere Matz bedoelde”

Dat Matz een lintje zou krijgen van burgemeester Depla, had hij niet verwacht. “Ik dacht eerst dat de burgemeester een andere Matz bedoelde”, vertelt de Bredanaar. De onthulling was helaas online, maar het lintje zelf wordt binnenkort fysiek uitgereikt door de burgemeester.

“De aarde wordt er alleen maar warmer van en ook ziek.”

Dat de aarde aan het opwarmen is, leerde Matz op school tijdens nieuwsbegrip. Een vak waarbij kinderen stukken nieuws lezen om te oefenen met lezen. Toen hij daarna ging voetballen op het veldje tegenover zijn huis, schrok hij hoeveel afval daar eigenlijk wel niet lag. “Hij kwam thuis en wilde gelijk beginnen met prikken”, vertelt Femke, de moeder van Matz.

“Het is slecht voor de aarde”, zegt de jeugdheld. “Daar wordt hij alleen maar warmer van en ook ziek.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!