CDA-penningmeester de cel in voor giga-drugsproductie in zijn loods

25 maart 2022 om 11:02 • Aangepast 27 maart 2022 om 17:03
nl
CDA-penningmeester Wim van der P. uit Leende moet een jaar de cel in voor betrokkenheid bij drugsproductie in een schuur op zijn boerenerf. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald. De rechter legde diezelfde straf op. Justitie wilde meer en ging in hoger beroep.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In februari 2017 trof de politie een grootschalig drugslab aan in een loods van de 56-jarige Van der P. Volgens de penningmeester verhuurde hij de loods aan een onbekend gebleven persoon. De politie constateerde al gauw dat het ging om een 'miljoenenproductie'.

Van der P. ontkent nog steeds alle betrokkenheid. De rechter kwam eerder tot de conclusie dat hij er wel vanaf wist, maar niet hielp bij de drugsproductie. Het hof oordeelt hetzelfde. Justitie dichtte hem een grotere rol toe dan alleen medeplichtigheid.

Medeplichtig
Volgens het hof is 'uit niets gebleken dat de man in het lab aanwezig is geweest of op zelf MDMA en amfetamine heeft geproduceerd'. Wel stelt het hof dat Van der P. medeplichtig was aan de drugsproductie.

"Het kan niet anders dan dat de man heeft geweten dat wat er in zijn loods gebeurde het daglicht niet kon verdragen", concludeert de raadsheer van het hof. "Er was ook geen huurcontract en de man heeft een schimmige verhuurconstructie nooit willen onderbouwen."

Het hof legt Van der P. veertien maanden gevangenisstraf op in het arrest. Vanwege de lange duur van het hoger beroep gaan daar echter nog twee maanden van af.

Dagomzet van tien miljoen
Op 23 februari 2017 ging de politie naar het boerenerf aan de Hoogeindseweg, op zoek naar een hennepkwekerij. Die kwekerij werd gevonden, maar er was nog veel meer. In een loods bleek een groot laboratorium verstopt, de grootste drugsfabriek ooit ontdekt in Nederland.

De fabriek had een dagomzet van tien miljoen euro. Van der P. werd samen met zijn vrouw en zoon opgepakt. Zijn gezin werd al snel weer vrijgelaten. Van der P. zat twee maanden in voorarrest. Zijn terrein werd door de burgemeester een half jaar gesloten, inclusief het woonhuis van de familie.

Gevolgen
De rechtbank nam daarom in haar vorige oordeel mee dat Van der P. 'zelf is getroffen door de gevolgen van de delicten'. Naast het gesloten woonhuis heeft hij zijn activiteiten in het verenigingsleven en voor het CDA moeten neerleggen.

De vondst van het drugslab had ook grote gevolgen voor carnavalsvereniging De Lolmakers. Zij waren druk aan het werk aan hun carnavalswagen in een bouwtent naast het drugslab. De bouwers moesten van het terrein af en hun carnaval viel in het water.

LEES OOK: CDA-penningmeester ontkent dat hij wist van megadrugslab in schuur, justitie eist vijf jaar celstraf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!