Video

Het klokkenspel in Lieshout is na een week weer verdwenen

28 maart 2022 om 19:00 • Aangepast 5 april 2022 om 12:32
nl
Het dorpscarillon voor het dorpshuis in Lieshout stond er pas een week, maar nu is het al weer weg. De constructie van het klokkenspel is namelijk niet stevig genoeg.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Tot voor kort stond het carillon op het oude gemeentehuis van Lieshout. Het werd in 1989 door de bevolking geschonken aan de toenmalige gemeente. Op de klokken staan de namen van gulle gevers gegraveerd. Maar de gemeente is opgeheven en het gemeentehuis verkocht. Omdat er appartementen komen, moet het carillon plaatsmaken.

De Heemkundekring ‘t Hof van Liessent vond dat het carillon niet verloren mocht gaan. Een werkgroep ging op zoek naar een nieuwe plek en die werd gevonden bij het dorpshuis. Koninklijke Eijsbouts, de bekende klokkengieterij uit Asten, werd gevraagd om een ontwerp te maken en zo geschiedde.

"Twee maanden hebben ze hier gewerkt."

Het werd een carillon in de vorm van lelietje-van-dalen, drie sprieten waaraan de klokken als een soort bloemen hangen. "Twee maanden hebben ze hier gewerkt aan het trekken van kabels en het storten van beton”, zegt Joost van Wijk van het dorpshuis. Vorige week maandag werd het carillon door Eijsbouts geplaatst.

"Het zag er mooi uit en het klonk ook prachtig. Maar dat was van korte duur", zegt van Wijk lachend. "Meteen bij de plaatsing stonden de sprieten al te wiebelen, terwijl het vrijwel windstil was. En de zwaarste klokken aan zo’n spriet wegen 80 kilo, dus dat was best gevaarlijk."

Een suggestie om de sprieten met een ring bovenin aan elkaar vast te maken kon niet op goedkeuring van de gemeente rekenen. Ook volgens Koninklijke Eijsbouts is dat nooit een serieuze optie geweest. Volgens hen was het carillon ook niet onveilig en was het zelfs de bedoeling dat de sprieten een beetje zouden bewegen. Nu dat in de praktijk tot gevoelens van onveiligheid leidt, hebben ze besloten het weer weg te halen en te veranderen.

"Toegezegd dat het gewoon door kan gaan."

En dus is het klokkenspel een week na de plaatsing al weer weg. De klokkengieterij gaat een stevigere constructie maken. "Op 22 april zou het carillon met de Koningsdagspelen officieel worden geopend en ze hebben toegezegd dat dat gewoon door kan gaan", zegt Van Wijk.

De holle buizen waar de klokken aan hangen zullen massief worden gemaakt. En dan moet iedereen veilig naar het dorpscarillon kunnen luisteren. De gemeente denkt dat het misschien deze week alweer terugkomt. En dan hopelijk echt definitief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!