Anonieme meldingen criminele zaken ook vorig jaar weer vaak met zachte G
In totaal is de tiplijn in 2021 25.000 keer gebeld. Dat is minder vaak dan het jaar daarvoor, toen de coronacrisis losbarstte.
Heet aantal van 25.000 ligt wel veel hoger dan in de jaren voor corona. Toen lag het aantal tips landelijk rond de 16.000. Marc Janssen van de tiplijn Meld Misdaad Anoniem zegt sommige criminele activiteiten meer opvallen als mensen veel thuis zijn. "Straathandel valt erg op als er verder niemand buiten is. We zien ook dat in de tweede helft van het jaar het aantal meldingen daalde, omdat we toen het gewone leven meer oppakten."
Vertekend beeld
Het overgrote deel van de tips uit de regio Zeeland-West-Brabant werd gedaan met een Brabants accentje. Figuurlijk dan. Vooral de Brabanders melden veel en daardoor is het Zeeuwse beeld vertekend: "Daar wordt echt veel minder met de tiplijn gebeld. Volgend jaar komen er gewoon Brabantse cijfers", zegt Marc Janssen van de tiplijn.
Alleen Limburgers bellen dus nóg vaker Daar zijn 22 tips per 10.000 inwoners gemeld. Het anonieme melden is al met al dus een zuidelijke aangelegenheid: "In het zuiden worden veel drugs geproduceerd. Brabant en Limburg liggen aan de grens, wat de handel met het buitenland gemakkelijker maakt."
Waarom Limburgers nog vaker bellen dan Brabanders weet Janssen ook. "In Limburg is nog meer een ons kent ons cultuur met nog meer kleine dorpjes. Daar zien ze eerder zaken die niet helemaal koosjer zijn."
Avondklokrellen
Oost-Brabant viel afgelopen jaar ook op, omdat daar veel tips binnenkwamen naar aanleiding van de avondklokrellen in Eindhoven en Den Bosch. "Er zijn toen 150 tips binnengekomen over relschoppers die aanwezig waren op het Eindhovense 18 Septemberplein. Er was veel verontwaardiging over de vernielingen en plunderingen waardoor de drempel om te bellen laag was.""
Waarom Oost-Brabant dan toch een middenmoter blijft wat betreft het aantal meldingen weet Janssen niet.