Grote kaasdiefstal is geen uitzondering: 'Dit is georganiseerde misdaad'

23 maart om 11:11 • Aangepast 23 maart om 15:35
nl
Een nachtmerrie voor de broers De Crom in Knegsel. Bij hun kaaswinkel Nieuwerwets werd vrijdagnacht ruim duizend kilo kaas gestolen. De dieven laadden de kostbare vracht met een kruiwagen in een busje en gingen er daarna vandoor. Het is niet voor het eerst dat kaasmakerijen het doelwit zijn van een grootscheepse diefstal van kazen. "Het gaat hier niet om zomaar kaasdieven. Dit is georganiseerde misdaad."
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Oud-voorzitter Theo Dekker van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders legde eerder uit dat er voor dieven grof geld te verdienen valt met de kazen. "We worden hier wel een beetje bang van", zei Dekker tegen Omroep Brabant. Volgens hem gaan kaasdieven vaak erg brutaal te werk. "Ze deinzen er niet voor terug om met grof geweld een kaasboerderij binnen te komen. In no time gooien ze hun bus vol en gaan ze ervandoor."

Speciale voorkeuren lijken de dieven niet te hebben. Ze nemen mee waar ze bij kunnen. Dekker: "Meestal zijn ze enkele dagen ervoor al op verkenning in de boerderijwinkel geweest, zodat ze precies weten wat ze moeten pakken."

"Kazen gaan meteen de grens over."

"Dat je inbrekers op je erf hebt, is natuurlijk nooit prettig. We weten maar al te goed hoeveel ambacht er in de kazen zit." En het is juist al dat werk in combinatie met de dure grondstoffen die de kaas kostbaar en gewild maakt. Het levert de dieven doorgaans dan ook een grote som geld op. Bij een eerdere roof bij kaasmakerij Torenpolderkaas in Fijnaart was de buit zo'n 21.000 euro waard. Een 'wiel' kaas weegt zo'n 12 tot 14 kilo.

Volgens Dekker gaan gestolen kazen vaak meteen de grens over naar Oost-Europa. "Daar worden ze verder verhandeld. In het verleden zijn er verschillende meldingen geweest dat de producten naar Rusland gingen. Vanwege een economische boycot is daar al een tijd lang geen Nederlandse kaas te koop.”

Enkele jaren geleden werden kaasboerderijen aan de lopende band leeggeroofd. Ook kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom kreeg toen ongewenst bezoek. Dekker: "Er was toen een groep op strooptocht."

Dat de dieven de kazen niet in ons land proberen te verkopen, komt volgens Dekker doordat alle kazen hier een unieke registratiecode hebben. Daarmee is te zien waar de kaas vandaan komt."

De code zomaar 'wegpoetsen' is volgens hem haast onmogelijk. "Het nummer zit in de korst geperst en kan niet weggehaald worden zonder de kaas te beschadigen. Maar ja, als je een stuk afsnijdt dan zie je natuurlijk niet meer waar de kaas vandaan komt.”

"Op Marktplaats aanbieden, dat is een beginnersfout."

Twee jaar geleden kon de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een partij gestolen kaas die op Marktplaats werd aangeboden, binnen een kwartier opsporen. “Dat was een beginnersfout van de dief.” Ook nu blijft de bond de online verkoopsites in de gaten houden. “We vragen mensen die een verdachte partij tegenkomen, dat bij ons te melden.”

De belangenvereniging waarschuwde een jaar geleden al om goed op te letten en de beveiliging van kaasboerderijen nog eens extra na te lopen. Dekker: “Alles goed op slot houden, camera's ophangen en voor een goede verzekering zorgen."

Oud-voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.
Oud-voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Een eerdere versie van dit verhaal verscheen in november 2022.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!