Moeder van Tim blij dat politie fout toegeeft: 'Maar krijg hem niet terug'
Samen met haar dochter was Jolande Oosterbaan uit Dordrecht uitgenodigd om naar het kantoor van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda te komen. “Ik hield rekening met een of ander sprookje, maar het werd een heel open gesprek met het OM, de Rijksrecherche en Slachtofferhulp. Er had niet geschoten mogen worden, was hun boodschap. Maar een genoegdoening was het pas wanneer Tim ermee zou zijn teruggekomen”, vertelt ze.
Tim zat op de avond van donderdag 17 maart met zijn vriendin in een auto, die geparkeerd stond op het Larixplein in Waalwijk. Ze waren volgens zijn moeder een ‘blowtje aan het roken’. De politie zag in Tim een verdachte in een onderzoek naar de handel in verdovende middelen.
"Dit was ook een traumatische ervaring voor zijn vriendin."
“Maar in de wagen lagen alleen drie zakjes met coke die van zijn vriendin waren en zelf had hij helemaal geen drugs bij zich. Zelfs geen wapen. Dat had misschien nog een reden kunnen zijn om met vier politiewagens de auto waarin ze zaten te omsingelen. Eén van de zestien man die in die wagens zaten, schoot op Tim", vertelt zijn moeder.
Ze weet nog altijd niet waarom. "Was zijn wapen kapot, was er iets met die agent aan de hand? Dat moet nog allemaal onderzocht worden, maar feit is dat ten onrechte is geschoten en dat had niet mogen gebeuren. Het was ook nog een traumatische ervaring voor zijn vriendin. Zij had net zo goed geraakt kunnen zijn.”
Jolanda vraagt zich af hoe de agent die het fatale schot heeft gelost, zo in de fout kon gaan. “Hij maakte deel uit van een arrestatieteam, daar mag je van verwachten dat de leden goed getraind zijn. Hoe kan het dan toch gebeuren dat mijn zoon in zijn nek is geschoten? Hij is gewoon doodgebloed! Nog voordat hij zijn handen omhoog kon doen, werd hij al onder vuur genomen. Mijn ex-man, Tims vader, denkt er anders over: het wapen is misschien per ongeluk afgegaan.”
"We wilden een eind maken aan indianenverhalen."
Of ze ‘blij’ is dat het OM zo snel al naar buiten is gekomen met het resultaat van het onderzoek naar het wapengebruik? “Nou, daar hebben we zelf om gevraagd. Vanwege allerlei indianenverhalen die over mijn zoon de ronde deden. Hij werd afgeschilderd als een drugsdealer, als een crimineel. Dat was hij niet. Ik moet er overigens wel bij zeggen dat de politie heeft aangeboden om mee te betalen aan een grafsteen," verduidelijkt Jolande Oosterbaan, voor wie de rouwperiode nog lang niet voorbij is.
De Rijksrecherche gaat namelijk verder met haar onderzoek en uiteindelijk zal het, normaal gesproken, ook tot een rechtszaak tegen de agent komen. Voordat het zover is, zal er ‘geruime tijd’ overheen gaan, zo laat het OM weten. In afwachting hiervan zegt justitie over deze zaak niets meer.
Advocaat Arjan Syrier, die de nabestaanden bijstaat, vindt het 'heel prettig' dat zij, zo snel na de dood en begrafenis van Tim, duidelijkheid hebben gekregen van het OM. Ook is hij te spreken over de begeleiding door Slachtofferhulp. Syrier zet wel vraagtekens bij de aanklacht tegen de agent: "Ik verbaas me erover dat die is afgezwakt van poging tot doodslag naar dood door schuld."
LEES OOK: Politie schiet Tim onterecht dood, agent verdacht van dood door schuld