Ergernis over tekst bij Peerke Donders-beeld: ‘Dit is de verkeerde uitleg’

6 april 2022 om 10:28 • Aangepast 13 april 2022 om 15:23
nl
De hand van Peerke Donders op het hoofd van een Surinaamse man: dat beeld in het Wilhelminapark in Tilburg zorgt al tijden voor ophef. Is het een uiting van onderdrukking uit het slavernijverleden, of een priester die een zegen geeft? Om de ophef rond het standbeeld te stoppen, komt er nu een informatiebord bij. Maar vooralsnog is het vooral olie op het vuur. Want de tekst roept ergernis op bij de Stichting Petrus Donders: “Het geeft een verkeerde uitleg bij het beeld.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Peerke Donders was een Tilburgse missionaris die in de 19e eeuw in Suriname werkte. Hij wordt in Tilburg al sinds 1926 bij het Wilhelminapark geëerd met een standbeeld. Dat laat Donders staand zien met geknield onder hem een Surinaamse man, waar Donders' hand op rust.

In de tekst voor het nieuwe informatiebord staat daarover: “In die tijd was een dergelijke verbeelding gebruikelijk. Vandaag de dag zien wij hierin een onmiskenbaar symbool van koloniale overheersing.”

"Het is geen koloniale onderdrukking."

Dat laatste stuit Hein van Oorschot, voorzitter van de Stichting Petrus Donders tegen de borst: “Want je krijgt niet uitgelegd wat je ziet. Dit is een priester die de zegen geeft door een handoplegging. Het is dus geen koloniale onderdrukking. Het is een manier om in de kerk iemand te zegenen. Als je dat niet uitlegt, krijg je een verkeerde associatie.”

Vorig jaar ontstond rond het beeld van de missionaris een stevige discussie. Kenneth Cuvalay van de beweging Ubuntu Connected Front vroeg zich af: “Is de hand van de missionaris op het hoofd van de naamloze geknielde zwarte man feitelijk anders dan de knie van de politieagent in de nek van George Floyd?”, daarmee verwijzend naar de Black Lives Matter-discussie.

Dit was tegen het zere been van de stichting Petrus Donders en vele Tilburgers. Van Oorschot: “Want die hand is niet om de zwarte man eronder te houden, die is om hem te zegenen”.

De stichting eert de missionaris als een held, die zich in zijn tijd juist al afzette tegen de slavernij. Op het Peerke Donders-paviljoen kwam daarom vorig jaar een tekst te staan uit een brief van Donders, waar zijn afkeer van slavernij uit blijkt.

De gemeenteraad van Tilburg riep het college op nog eens goed naar het beeld te kijken en er duiding bij te geven. Dat gaat nu gebeuren met een bord bij het beeld en een QR-code. Die verwijst naar een website met meer informatie.

Na gesprekken met allerlei partijen is de tekst die bij het beeld moet komen nu klaar. Dat die meteen voor discussie zorgt, verbaast een woordvoerder van de gemeente niets: “En dat zullen we altijd houden. Maar dit is de tekst waar het college de verantwoordelijkheid voor neemt. Als het bordje eenmaal is geplaatst, zal er ook volop discussie zijn. Daarom knappen we ook de ruimte rond het standbeeld op, zodat er letterlijk ruimte voor komt.”

In juni zal de omgeving rondom het beeld van Peerke Donders zijn aangepast en voorzien zijn van een nieuw informatiebord.

LEES OOK: Ophef over Peerke Donders: moet standbeeld weg uit Wilhelminapark?

Borden met een citaat waarin Peerke Donders zich uitspreekt tegen slavernij zijn bij het Peerke Donders Paviljoen gehangen. Foto: Omroep Brabant.
Borden met een citaat waarin Peerke Donders zich uitspreekt tegen slavernij zijn bij het Peerke Donders Paviljoen gehangen. Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.