Gedupeerden zonnepanelenbedrijf vrezen: 'Wij kunnen fluiten naar ons geld'

6 april 2022 om 17:53 • Aangepast 7 april 2022 om 09:24
nl
Het heeft er alle schijn van dat tientallen gedupeerden van Duurzaamheidscentrum Nederland hun geld voor aanbetaalde zonnepanelen niet terugkrijgen. Tot dat pijnlijke besef komen zij nu blijkt dat het zonnepanelenbedrijf negen ton aan schuld heeft. Diep gefrustreerd blijven zij achter, na vaak duizenden euro's te hebben voorgeschoten.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door
Joris van Duin & Karin Kamp

Om zijn huis te verduurzamen bestelde Gust de Jong uit Alphen op 8 december zonnepanelen bij Duurzaamheidscentrum Nederland. Ruim 1900 euro betaalde hij aan. Maar op het moment dat ze op het dak gelegd hadden moeten worden, hoorde De Jong niks meer van het bedrijf. "Toen ik belde, kreeg ik geen contact meer. Een dag later waren de telefoons afgesloten."

Ook Martien de Rooij uit Bosschenhoofd kocht twintig zonnepanelen bij het bedrijf in Terheijden. Eind januari zouden ze worden geplaatst, maar dat is nooit gebeurd. Wel betaalde hij bijna 3000 euro aan.

"De kraan is dicht, er valt niets meer te halen."

Hij was ervan overtuigd dat het goed zou komen, zo zegt hij. "Het verhaal was goed en het klikte gewoon. Maar het vertrouwen dat ik in het bedrijf had, het klopte niet. Ik ben gewoon opgelicht, dat weet ik wel zeker. En naar die 3000 euro kan ik fluiten."

Naar de aanbetaling kunnen de gedupeerden fluiten
Naar de aanbetaling kunnen de gedupeerden fluiten

“Ik kan naar ze toe rijden en mijn geld terugeisen, maar de kraan is dicht. Er valt niets meer te halen", zo zegt hij. Inmiddels is De Rooij met een ander bedrijf in zee gegaan.

Het zijn twee van de tientallen mensen die duizenden euro's hebben aanbetaald voor niet-geleverde zonnepanelen. Nu duidelijk is dat de vorige maand failliet verklaarde firma ruim 900.000 aan schuld heeft, lijken zij met lege handen achter te blijven.

Op de rekening van Duurzaamheidscentrum Nederland staat volgens de curator namelijk geen geld meer. En móchten bestuurders al persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, dan nog staan de particulieren achteraan in de rij van schuldeisers. Als eerste komt de belastingdienst met ruim 350.000 euro aan de beurt.

"Naar die 1900 euro kan ik fluiten. Wij hangen natuurlijk aan de achterste mem."

Bij De Jong komen alsnog zonnepanelen, een andere leverancier legt ze dinsdag aan. Al houdt hij er een vieze nasmaak aan over. “Iedere keer als ik straks mijn zonnepanelen zie, zal ik blijven denken dat ze heel erg duur zijn geweest. Naar die 1900 euro kan ik fluiten. Wij hangen natuurlijk aan de achterste mem."

LEES OOK:

Failliet zonnepanelenbedrijf heeft 9 ton schuld, onderzoek naar wanbeleid

Pas op met een aanbetaling: 'Dan kun je je geld kwijt zijn'

Zonnepanelenbedrijf van aardbodem verdwenen: tientallen klanten gedupeerd

Zonnepanelenbedrijf ontkent oplichting: 'Ik ben er helemaal kapot van'

Ook firma die zonnepanelen plaatst is gedupeerd door verdwenen bedrijf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!