Het is weer net zo druk op de Brabantse snelwegen als voor corona

7 april 2022 om 18:13 • Aangepast 8 april 2022 om 10:37
nl
Het was de drukste ochtendspits van het jaar donderdagochtend. Ruim een derde van al die files stond ook nog eens binnen de Brabantse provinciegrenzen. Het lijkt weer ouderwets druk op de snelwegen, alsof er nooit een lockdown, thuiswerkadvies of coronacrisis is geweest. Volgens de ANWB is het hier zelfs alweer drukker op de weg dan vóór corona.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Dat het ouderwets druk is, ziet Arnoud Broekhuis ook. Hij is manager van het ANWB verkeersinformatie. Hij vertelt dat Brabant nu alweer boven het fileniveau zit vergeleken met de maand april van 2019, vóór de coronacrisis.

De ANWB meet die drukte op de wegen niet alleen aan het aantal kilometers dat elke ochtend aan file staat opgesteld, maar aan de hand van de zogenaamde filezwaarte. Die filezwaarte is de afstand van de file maal de tijd dat je erin staat, zo legt Broekhuis uit. "Zo krijgen we het beste beeld van hoe druk het nu écht is op de snelwegen."

"Hou maar rekening met elke ochtend files."

En dat valt zo na corona alweer behoorlijk tegen. “Hou er maar rekening mee dat je elke ochtend weer gewoon in de file staat”, zegt Arnoud. Volgens hem zijn de dinsdagen en donderdagen nog het drukst. “Op deze dagen rijden de meeste mensen naar hun werk”, legt hij uit.

Als de file wil vermijden, zijn dinsdag en donderdag dus de beste dagen om thuis te werken, als je werk dat toelaat. “Zo spreiden we het verkeer meer, waardoor er minder files ontstaan.”

De meeste files in Brabant staan structureel op de A58 van Tilburg richting Eindhoven en bij knooppunt Galder op de A16 volgens de ANWB.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!