Oekraïeneschool is week open: 'Ze tekenen een tank die over een lijk rijdt'
"Helaas maken ze dit soort gruwelijkheden van dichtbij mee”, zegt coördinator Robbert Pieschel van de 'Oekraïeneschool' in Eindhoven. Honderden kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar krijgen hier les. De eerste week zit erop en duidelijk is dat het hier niet om een ‘gewone’ school gaat.
Aan begeleiding en traumaverwerking wordt veel zorg besteed. Een kinderpsycholoog uit Oekraïne helpt met de gesprekken en laat de kinderen tekeningen maken. “Zo verwerken ze trauma’s”, zegt Pieschel. De school voor basis- en voortgezet onderwijs is veel meer dan een school alleen.
"Veel van deze kinderen zaten wekenlang in een schuilkelder, zonder eten."
Kinderpsycholoog en -therapeut Anna Pokrovska begeleidt de kinderen. Ze is ook gevlucht en moest haar man achterlaten. Net zoals veel kinderen die noodgedwongen afscheid van hun vader moesten nemen, omdat hij blijft vechten in de oorlog.
“Ze hebben op emotioneel vlak allemaal steun en hulp nodig", vertelt ze. "De kinderen zijn een belangrijk deel van hun leven kwijt, hun vrienden, schoolleven, familie. Sommigen hebben geen huis meer. Veel van hen zaten wekenlang in een schuilkelder, zonder eten.”
Als het de kinderen tijdens de les te veel wordt, mogen ze even naar een andere ruimte. Daar worden ze dan opgevangen. Ook de docenten kunnen het zwaar hebben, zeker als er weer een berichtje in het nieuws komt over de oorlog. “Soms lopen ze uit het niets het lokaal uit,” zegt Pieschel die normaal gesproken op het Stedelijk College in Eindhoven werkt.
"Soms barst een docent in tranen uit omdat hij geen contact kan krijgen met zijn familie."
“Ze zien dat er iets is gebeurd en willen dan checken of het in hun regio is. Heb ik familie daar? Ze gaan dan videobellen. Soms barst zo’n docent in tranen uit omdat hij geen contact kan krijgen. Dat is de realiteit. Aan het einde van de dag hebben we een afronding en daar is ruimte om met elkaar te praten. De emotie komt dan los. We hebben collega’s die geschoold zijn om ondersteuning te bieden.”
"Ik kan mijn geheimen delen, ik ben niet eenzaam."
De 14-jarige Line Hromova is blij dat ze hier op de school in Eindhoven haar plekje heeft gevonden. “Dit is de tweede keer dat ik een oorlog meemaak", zegt ze. "De eerste keer was ik zes en zag ik alles: bommen, raketten, mensen die elkaar doodschoten.”
Ook deze keer kreeg ze meer dan haar lief was: “Toen ik vertrok, zag ik veel tanks en raketten.” De school is nu haar veilige haven. “Ik was eenzaam en ik dacht dat ik geen vrienden zou vinden. Hier kan ik met anderen spreken en spelen. Ik kan mijn geheimen delen, ik ben niet eenzaam. Ik heb vrienden.”
Onderwijsminister Dennis Wiersma komt maandag een kijkje nemen op de school. In totaal kunnen er vijfhonderd tot zeshonderd Oekraïense kinderen op de school terecht. Tot nu toe zijn er 180 plekken bezet, maandag komen er weer tientallen kinderen bij.
De kinderen krijgen in hun eigen taal les van twintig Oekraïense docenten. Ze zijn zelf gevlucht of ze hebben een partner in de regio. Nederlandse docenten zijn er ook, onder meer om de Nederlandse taal te leren.
Coördinator Robbert Pieschel is enthousiast. “Het is mooi dat de minister komt. Dit is een voorbeeld wellicht voor de rest van Nederland.”
LEES OOK: Honderden Oekraïense kinderen kunnen weer naar school in Eindhoven