Verwaarloosde papegaaien per toeval ontdekt door agenten die ruzie sussen

9 april 2022 om 14:19 • Aangepast 19 april 2022 om 16:25
nl
Een ruzie tussen de verhuurder en huurder van een loods in Beers leidde vrijdag tot de vondst van ruim honderd papegaaien. De politie ging naar Beers na een melding van de verhuurder dat er geen huur werd betaald. Agenten hoorden in Beers de twee ruziemakers aan en bekeken wat er in de loods zat, vertelt een woordvoerder. Zo werden de 118 Caiques en twee Soldatenara's ontdekt die erg verwaarloosd waren. Zeven vogels waren al overleden.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Eerder liet de NVWA al weten dat de dieren zo verwaarloosd waren dat er veel meer vogels dood zouden zijn gegaan als ze niet toevallig gevonden waren. Een Caique-papegaai levert tussen de 350 en 800 euro op, leert een kleine zoektocht op Marktplaats. In Beers zijn vrijdag 118 van zulke papegaaien in beslag genomen. "De hygiëne was slecht, er was geen water en weinig voer", vertelt René Loman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Waar de vogels nu zijn, wil hij niet zeggen. "Dat vertellen we nooit."

"We horen wel vaker dat er zoveel verwaarloosde papegaaien gevonden worden."

Bij de de bekende opvangplekken in onze provincie zijn geen papegaaien gearriveerd. Bij de opvang in Someren vangen ze alleen inheemse soorten op en bij de Zoo in Veldhoven en het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert zijn ze ook niet afgeleverd. De politie wil alleen kwijt dat ze naar een erkende dierenopvang zijn gebracht. Bij de landelijke opvang World of Birds in het Drentse Erica weten ze ook niet waar ze zijn. Daar zijn ze niet onder de indruk van het aantal in beslaggenomen dieren. "Dat aantal horen we helaas wel vaker", zegt een woordvoerder.

Toch vraagt de opvang van ruim honderd papegaaien nogal wat. "Ik zou niet weten waar ik die Caiques langdurig zou moeten opvangen", laat dezelfde woordvoerder van World of Birds weten. "De vogels worden gemiddeld 30 tot 40 jaar oud met uitzonderingen van 60. Dat betekent dat ze langdurig een beroep doen op je opvangcapaciteit."

"Mogelijk gaan de papegaaien weer terug naar de eigenaar."

Woordvoerder Loman van de NVWA wil niet vooruitlopen op de lange termijn. "Voor de duidelijkheid, de vogels zijn niet in beslaggenomen maar in bewaring genomen. Dat kan ook betekenen dat na onderzoek de vogels weer teruggaan naar de eigenaar."

De marktwaarde van de 'in bewaring' genomen Caiques zal niet hoog zijn, gezien hun slechte conditie. Caiques staan erom bekend dat ze eenvoudig te fokken papegaaien zijn. Dat gebeurt sinds 2000 ook massaal, omdat ze sindsdien niet meer geïmporteerd mogen worden uit Zuid-Amerika. "Net zoals bij puppy's zijn er ook misstanden bij de fok van Caiques", licht Loman toe. Of het in Beers inderdaad om het fokken ging, wordt onderzocht.

De eigenaar van Zoo Veldhoven waar ze veel vogels houden en soms ook opvangen, waaronder Caiques, vermoedt dat de dieren voor de buitenlandse handel bedoeld zijn. "In Nederland houden we steeds minder vaak dieren in kooitjes. Ik krijg ook steeds minder vaak zulke papegaaien aangeboden. Er moet ook iets aan de hand zijn met de eigenaar", denkt de Zoo-eigenaar. "Als je deze beestjes verwaarloost dan zorgen ze ook niet voor nageslacht. Het is niet in zijn belang om slecht te zorgen voor vogels. Het zijn overigens hele intelligente vogels, die gemakkelijk zijn in de verzorging en die graag spelletjes spelen."

LEES OOK: Honderd verwaarloosde papegaaien ontdekt in loods: 'Zijn er slecht aan toe'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!