Video

Wél een tribune maar geen voetbalveld, dat gaat na 13 jaar toch knellen

15 april 2022 om 08:00 • Aangepast 22 april 2022 om 10:44
nl
Voetbalclub S.V. Tongelre uit Eindhoven heeft een derde veld nodig. Alleen dat komt maar niet. Al 13 jaar wachten de voetballers erop. Wél staat er een tribune, met uitzicht op een modderpoel met onkruid en struikgewas. “Het is absurd,” zegt secretaris Robert Rikken.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De voetbalclub huurt het complex van de gemeente. Die besloot onlangs dat een nieuwe parkeerplaats er wel kon komen. Maar waarom wil het dan maar niet vlotten met het veld? Secretaris Rikken vertelt dat de woningbouwcrisis in 2009 ervoor zorgde dat er een streep door het plan ging. Een nieuwbouwwijk werd ook niet afgebouwd. De club zou genoeg hebben aan twee velden. “Dat klopte toen ook, maar nu zijn we aan het groeien. Het wordt moeilijker om de teams ingedeeld te krijgen.”

Als het doorgroeit, moeten we een ledenstop invoeren.

De wijk is er nu wel en ook wordt er rond het sportcomplex nog steeds gebouwd. Het aantal nieuwe, jonge leden groeit enorm. In 2017 had de club nog 270 leden. Inmiddels zijn dat er 460.

Het begint te knellen, maar een derde veld blijft uit. De gemeente heeft de club eerst een schuld van 130.000 euro kwijtgescholden met de afspraak dat een derde veld er dan pas in 2024 komt. De club moet eerst nog een andere schuld van 15.000 euro betalen. ”Als het doorgroeit, moeten we een ledenstop invoeren. Dat is lastig: we moeten groeien van de gemeente, maar daar is dit in tegenspraak mee. We hopen dat het veld er zo snel mogelijk komt.”

Wethouder Stijn Steenbakkers van sport begon in 2018 trots aan zijn nieuwe baan, maar zat wel wat met de tribune in zijn maag. "Toen ik begon, was ik de enige wethouder met een tribune zonder veld." Hij vindt dat er nu een goede oplossing is gevonden door eerst het grootste deel van de schuld kwijt te schelden. "Ik ben blij dat er na dertien jaar een oplossing komt".

Is het dan geen verspilling van belastinggeld dat de tribune niet gebruikt is? "Dertien jaar heeft de tribune geen functie gehad, maar we zetten 'm neer voor veertig tot vijftig jaar. Dan gaat-ie 37 jaar wel nut hebben en daar zijn we vooral heel erg blij mee."

Ze komen er echt speciaal voor langs. We krijgen zo veel toeschouwers.

Henk Krol, toen nog van het Ouderen Appèl, was in 2014 al bang dat dit het lachertje van Nederland zou worden. Hij zei: "Het is ongelofelijk. Het is nu net of de tribune verkeerd om is gebouwd, omdat aan de achterkant twee velden liggen die wel in gebruik zijn. Het lijkt wel een grap, maar we nemen dit heel serieus.” De aanleg van het sportcomplex zou de gemeente miljoenen hebben gekost liet hij toen weten.

Toeristen komen nu zelfs een kijkje nemen bij het stadion. “Ze zeggen: We waren in Eindhoven. Dat sportpark van jullie moeten we zien want een tribune die al dertien jaar verkeerd staat, dat is iets bijzonders. Daar komen ze echt speciaal voor langs hier. We krijgen zo veel toeschouwers, maar we hadden liever andere publiciteit gehad.”

Secretaris Robert Rikken van S.V. Tongelre.
Secretaris Robert Rikken van S.V. Tongelre.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!