Werd Mo doodgeschoten in een Osse maffiawijk? 'In elke buurt is wel iets'
“Het is niet anders dan welke andere wijk, waar dan ook”, zegt Anton Wintjes nuchter. De 67-jarige pensionado heeft al sinds 1986 een knus hobbywinkeltje. Hij repareert er nostalgische radio’s. “Oude meuk”, noemt hij ze lachend. Iedereen kent Anton hier. En andersom. “Mensen komen vaak binnen voor een praatje. Ik woon hier graag.”
Zijn zaak ligt op 50 meter van de plek waar Mo donderdag in de Leeuwerikhof overleed. “Dat is vreselijk. Het lijken wel Amsterdamse toestanden. Maar de afgelopen jaren was het hier juist rustig.” In de 30 jaar dat Anton woont in de Vogelbuurt, deel van de Schadewijk, had hij zelden problemen. “Zelfs geen poging tot inbraak.”
Wel had de buurt een paar jaar geleden last van hangjongeren. Ook Anton. “Die stonden dan voor de winkel te klooien. Gooiden bierblikjes tegen het raam. Het vervelende was: dan was het ene groepje eindelijk weg, kwam vervolgens het andere groepje weer. Maar sinds een jaar of twee hebben we eigenlijk nergens meer last van.”
Net nadat Mo donderdagavond op straat aan zijn verwondingen stierf, vertelde een geschrokken buurtbewoner dat er in de wijk 'de nodige criminaliteit' was. Het woord maffiabuurt viel. Een vriend van de doodgeschoten jongen sprak over verschillende groepen die er lijnrecht tegenover elkaar zouden staan.
Maar Anton wil van een maffiabuurt niets weten. “In elke buurt is wel iets.” En bendes? Daar heeft hij niks van gehoord.
"Ik doe 's avonds voor niemand meer de deur open."
Grote overlast behoort volgens Anton dus tot het verleden. Een vrouw, die net een paaslunch achter de kiezen heeft in het buurtcentrum, schetst op de stoep een ander beeld. Alleen anoniem wil ze kwijt dat ze in het donker niet over straat durft te gaan.
“Al die mensen met capuchons en petjes. Ik kijk wel uit”, zegt ze. Bang? "Ja, misschien wel. Ik doe ’s avonds voor niemand meer de deur open. Als mijn kinderen komen, dan appen ze eerst: dan weet ik dat zij aanbellen.”
Wisselende gevoelens dus, in de Vogelbuurt. In de volkswijk wonen relatief gezien veel mensen in armoede. Straten kenmerken zich door veel goedkopere, oude rijtjeshuizen. Veel daarvan zijn sociale huurwoningen.
Relatief wonen hier veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. PVV, SP, VVD, Denk en Forum voor Democratie werden hier in deze volgorde de grootste partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen.
In een paar jaar geleden gepubliceerd rapport over de Schadewijk staat dat inwoners een verhoogd risico op kwetsbaarheden hebben. Vooral op gebieden zoals werk, inkomen, armoede, gezondheid en sociale veerkracht.
"Woonwijken moeten veilig zijn."
Sindsdien zijn er veel initiatieven om de wijk ‘weerbaarder’ te maken. Zo zijn er straatcoaches en worden veel activiteiten in het wijkcentrum gehouden. Ook is er meer sportaanbod voor kinderen en is er extra aandacht voor mensen voor wie Nederlands de tweede taal is.
Positieve ontwikkelingen, waar wijkcoördinator Noortje Spierings nu niet op in wil gaan. Dat vindt ze in het licht van de dodelijke schietpartij van donderdag niet gepast. Ook de gemeente Oss en mensen van de pas opgeheven wijkraad willen er nu niet over praten.
Alleen schriftelijk wil burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans kort iets kwijt: “Het is natuurlijk verschrikkelijk als zoiets gebeurt op een zonnige dag, in een straat waar kinderen op straat spelen. Dit heeft een grote impact op iedereen die er woont. Woonwijken moeten veilig zijn. Dit mag dus gewoon niet gebeuren.”
Omwonenden kwamen donderdag kijken op de plek van de dodelijke schietpartij.