Video

Vestingstad Woudrichem is opnieuw het decor voor een Nederlandse speelfilm

20 april 2022 om 20:35 • Aangepast 29 april 2022 om 15:20
nl
In 2008 was vestingstad Woudrichem al een opnamelocatie voor de film Oorlogswinter, daarna volgden zes seizoenen lang opnamen voor de tv-serie Dokter Tinus. En binnenkort is het weer raak: Woudrichem wordt het decor voor de nieuwe Nederlandse film 'Hart op de juiste plek, eindelijk thuis'.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Er staan zeven of acht draaidagen gepland”, vertelt Mark van Roon van productiehuis Messercola. “We draaien scenes waar soms dertig figuranten in meespelen, maar soms ook maar drie. Op de oproep voor figuratie is heel veel respons gekomen vanuit de bevolking."

'Hart op de juiste plek, eindelijk thuis’, heet de film die voor een groot deel opgenomen gaat worden in Woudrichem én komende zomer in première zal gaan in ruim honderd Nederlandse bioscopen. “Het is een romantische komedie”, vertelt Mark van Roon. “Het is het verhaal van een meisje dat naar de grote stad is verhuisd, maar door problemen in haar relatie én werk op ‘hangende pootjes’ terugkeert naar haar moeder. Terug naar haar geboortedorp (Woudrichem) dat in de film Zeilne zal heten."

"Ze zijn al naar spullen wezen kijken die ze in de film kunnen gebruiken."

Coby van Frankenhuizen uit het vestingstadje is super enthousiast dat er weer filmopnamen gaan plaatsvinden. “Ik hoor alleen maar leuke reacties om mij heen. Wij runnen een klein winkeltje dat ‘Oude Liefde’ heet. Dat winkeltje was bij Dokter Tinus het groentewinkeltje van het stadje en voor de film Oorlogswinter moesten de luiken dicht van ons huis.”

Opnamen in Woudrichem voor de SBS6 serie Dokter Tinus
Opnamen in Woudrichem voor de SBS6 serie Dokter Tinus

Coby vertelt verder dat de crew van de film al langs is geweest in haar winkeltje. "Ze zijn al naar spullen wezen kijken die ze in de film kunnen gebruiken. We verkopen onder meer vintage interieurspullen en die mogen ze gewoon lenen voor de opnamen. Als ik gesloten ben mogen ze zelfs de sleutel lenen om binnen te komen.”

In de film ruilt Eve op 18-jarige leeftijd het dorp (Woudrichem) in voor de trendy stad. Wanneer ze terugkeert in het dorp is ze stukken ouder en constateert ze dat het dorp jaren achter loopt op de stad. “Zijn we weer dorp geworden, ondanks dat we een echte stad zijn”, is de humoristische reactie van stadgids Jos. “Ik vind het niet erg, ik vind het wel leuk.”

Korthout denkt desgevraagd wel te weten waarom een grote filmproductie opnieuw voor een groot deel in Woudrichem wordt opgenomen. “Je hebt een mooi decor, je hebt weinig drukte en de medewerking verloopt redelijk soepel in Woudrichem”, aldus Korthout.

"Alleen die naam: Zeilne dat vind ik niks."

Ook Herman van Diejen, die in de tijd dat Dokter Tinus werd opgenomen ‘Doker Tinus Wandelingen’ organiseerde in het stadje, begrijpt wel dat opnieuw gekozen is voor Woudrichem. “Het is hier mooi, het is compact en het heeft nog dat oud-Hollandse. Als je bijvoorbeeld naar Willemstad kijkt heb je toch een enorm contrast tussen oud- en nieuwbouw. Alleen die naam: Zeilne dat vind ik niks, da’s toch geen pakkende naam.” Behalve in Woudrichem worden er opnamen gemaakt in Rotterdam en Arkel.

In de zes seizoenen dat Dokter Tinus werd opgenomen in de vestingstad, was er zeker in het begin wat lichte irritatie tussen bewoners en crew. Die ergernis ontstond destijds door het ‘stadse gedrag’ van de crew. “Ik heb deze crew in gesprekken ook meegegeven dat ze de bewoners echt moeten respecteren”, vertelt Coby van Frankhuizen. “Dan krijg je hier echt alle medewerking.” Een advies dat ook Herman van Diejen onder de aandacht brengt: “Ze moeten niet doen ‘wij komen uit Amsterdam’ want dan zijn ze hier aan het verkeerde adres.”

Video: In januari 2018 nam Woudrichem met weemoed afscheid van Dokter Tinus

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!