Edo (12) en Lexje (8) zijn opgehangen in '45 en dat raakt scholieren nu nog

29 april 2022 om 16:00 • Aangepast 9 mei 2022 om 14:31
nl
Als je een verhaal niet vertelt, dan bestaat het niet. De meedogenloze moord tijdens de Tweede Wereldoorlog op de broertjes Hornemann uit Eindhoven, is een verhaal dat zeker verteld moet worden. Edo (12) en Lexje (8) werden in 1945 vermoord in het concentratiekamp Neuengamme in Hamburg.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Journalist Lout Donders maakte over dit onderwerp al in 1988 met Eindhovense scholieren een radiodocumentaire. Twee jaar geleden deed hij het naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding nog eens over met scholieren van toen én nu. Deze tv-documentaire is op 1 mei (11.30 uur) en 4 mei (16.55 uur) te zien op Omroep Brabant.

Het Joodse gezin Hornemann woonde tijdens de oorlog in de Staringstraat in Eindhoven. Vader en moeder werkten bij Philips en hadden twee kinderen Edo (12) en Lexje (8). Vader kwam aan het eind van de oorlog in Kamp Vught terecht. Moeder en de kinderen doken onder in een boerderij in Aarle-Rixtel.

Vader wilde dat ze daar zouden blijven maar moeder besloot, na lang dubben, om zich samen met haar kinderen ook te melden in Kamp Vught.

"Ik ben in concentratiekamp Neuengamme mijn naïviteit verloren."

Nog voor het transport naar Duitsland overleed moeder en kort daarna stierf ook vader. Edo en Lexje kwamen terecht in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. De broers werden samen andere kinderen misbruikt voor medische experimenten.

Tijdens de laatste stuiptrekkingen van de oorlog wilden de nazi's alle sporen wissen. De kinderen werden naar een schoolgebouw gebracht waar ze in de nacht van 20 april 1945 samen met achttien andere Joodse kinderen worden opgehangen.

Voor de radiodocumentaire bezocht Donders samen met scholieren in 1988 het concentratiekamp Neuengamme in Hamburg, de plek dus waar de broertjes Hornmann het leven lieten.

Voor de tv-documentaire keek hij met scholieren van toen terug. Wat was ze bijgebleven van het bezoek destijds? Speelde het nog een rol in het leven van de nu vijftigers? En dat was zo. "Het verhaal is deel van ons geworden. Ik was zeventien toen ik daar was. Ik ben daar mijn naïviteit verloren", vertelt een van de scholieren van toen in de documentaire.

"Ik ben verdrietig en boos. Hoe kunnen mensen dit elkaar aan doen."

Daarnaast volgde hij samen met scholieren van het Van Maerlant Lyceum nogmaals het spoor van de gebroeders Hornemann. Wat deed het verhaal van Edo en Lexje met de huidige generatie? "Hoe bang moeten Edo en Lexje zijn geweest. Ik ben verdrietig en boos. Hoe kunnen mensen dit elkaar aan doen?", vertelt een van hen.

Donders maakte de tv-documentaire 'De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann' samen met Anne-Marie van Oosteren.

LEES OOK:
De moord op Edo en Lexje maakt nog steeds indruk: 'De gruwelijke details hoorde ik later pas'

Lex (12) en Edo (8) werden bruut vermoord in de oorlog, hun verhaal is nu vastgelegd in een boek

Overzicht van programma's rondom 4 en 5 mei:

De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann
Zondag 1 mei - 11.30 uur en woensdag 4 mei - 16.55 uur.

Documentaire over Edo en Lexje Hornemann uit Eindhoven. Vanuit Kamp Vught worden zijn naar Hamburg gebracht. Samen met achttien andere Joodse kinderen worden ze misbruikt voor medische experimenten. Om alle sporen daarvan te wissen worden ze op 20 april 1945 vermoord. In de docu reizen leerlingen van het Van Maerlantlyceum van Eindhoven naar Hamburg. Ze bezochten de plek waar Edo en Lexje om het leven kwamen.

Kamp Vught Dodenherdenking
Woensdag 4 mei - 18.15 uur.

Met een speciale herdenkingsuitzending staat Nationaal Monument Kamp Vught stil bij 4 mei. Aan de hand van persoonlijke verhalen worden de herinneringen aan de gevangenen levend gehouden.

Nationale Dodenherdenking op de Dam
Woensdag 4 mei - 20.00 uur.

Liveverslag van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Kamp Haaren, tussen vrees en vrijheid
Donderdag 5 mei - 09.20 uur en 12.55 uur.

Wat speelde zich in gijzelaarskamp Haaren af tijdens de WOII? En hoe spelen de gebeurtenissen nu nog een rol in de levens van overlevende(n) en nabestaanden.

Start viering van de Bevrijding, vrijheid in verbondenheid
Donderdag 5 mei - 10.20 uur (herhalingen in de middag en avond).

Een sprankelend en afwisselend programma waarbij stil wordt gestaan bij vrijheid én vrijheid vieren, live vanuit De Lievekamp in Oss.

5 mei-lezing
Donderdag 5 mei - 11.45 uur

In theater De Lievekamp in Oss geeft Gijs Tuinman, drager van de militaire Willems-Orde, de 5 mei-lezing. Bij de lezing zijn onder anderen premier Mark Rutte en Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.