Nijpend personeelstekort in kinderopvang: meer dan 500 vacatures

21 april 2022 om 18:04 • Aangepast 22 april 2022 om 09:26
nl
Het personeelstekort bij kinderopvangorganisaties is nijpend en nieuwe medewerkers zijn lastig te vinden. Er staan dan ook ruim 500 vacatures open, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. En dat heeft grote gevolgen: "We werken soms onderbezet en lopen op ons tandvlees."
Profielfoto van Sanne HoeksProfielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

In maart dit jaar kregen ouders met kinderen bij NummerEen Kinderopvang in de Kempen het slechte nieuws dat er na de meivakantie een aantal locaties en groepen gaan sluiten vanwege gebrek aan personeel. We ontvingen signalen van andere kinderopvangorganisaties dat het moeilijk is om voldoende personeel te vinden.

Reden voor Omroep Brabant om te onderzoeken wat de personeelskrapte betekent voor kinderopvangorganisaties in Brabant.

We vroegen 240 kinderopvangorganisaties of zij last hebben van personeelstekort en welke gevolgen dat voor hen heeft. Het leverde 104 reacties op, van zowel grote als kleine kinderopvangorganisaties verspreid over de hele provincie.

57 kinderopvangorganisaties, die samen goed zijn voor zo'n 458 locaties in Brabant, geven aan dat er sprake is van een personeelstekort binnen hun organisatie. 47 kinderopvangorganisaties, in totaal zo'n 59 locaties, geven aan geen last te hebben van het personeelstekort. Het overgrote deel is dus naarstig op zoek naar nieuwe medewerkers.

“Iedereen moet zoveel extra werken bij ziekte en vakanties, eigenlijk is iedereen continu moe.”

Dat heeft ingrijpende gevolgen voor zowel ouders en hun kinderen als medewerkers. Als meest genoemde gevolg van de tekorten wordt de te hoge werkdruk genoemd. Organisaties geven aan dat medewerkers sinds coronatijd extra uren maken.

Door het huidige personeelstekort is dat nog steeds zo. “Dat betekent op langere termijn dat er meer mensen uitvallen door ziekte", zegt een organisatie in Zuidoost-Brabant.

Vakanties toekennen blijkt een uitdaging en de krappe personeelsplanning zorgt voor stress. “Iedereen moet zoveel extra werken bij ziekte en vakanties, eigenlijk is iedereen continu moe. De rek is er een beetje uit en we kunnen geen extra kinderen meer aannemen omdat er geen personeel is”, vertelt een van kinderopvangorganisaties.

Er is volgens de organisaties dan ook meer vraag naar opvang, maar er zijn weinig uitbreidingsmogelijkheden. Wachtlijsten worden steeds langer en groepen moeten soms tijdelijk sluiten: "Dat doen we in het uiterste geval.”

“Er moeten veel dagen met weinig uren gewerkt worden om aan interessante contracturen te komen.”

Om de tekorten op te lossen, noemen veel organisaties het extra inzetten van huidig personeel, door contracten tijdelijk op te hogen.

Vaste contracten worden eerder uitgegeven en organisaties zoeken samenwerking met het beroepsonderwijs. Zo worden steeds meer stagiaires aangenomen met als doel deze te behouden zodra ze klaar zijn met hun opleiding. Ook kantoorpersoneel en directieleden worden ingezet op groepen.

“De administratieve taak van een pedagogisch medewerker is helaas alleen maar groter geworden.”

Ook horen we terug dat pedagogisch medewerkers administratieve taken krijgen die eigenlijk niet bij ze thuishoren. “Er zijn te veel regels. Let wel, de regels ter bescherming van het kind zijn prima, maar de administratieve taak van een pedagogisch medewerker is helaas alleen maar groter geworden.”

Daarmee doelen ze ook op de strengere wetgeving die sinds 2018 van kracht is, waardoor meer medewerkers nodig zijn op een kleiner aantal kinderen.

Een van de organisaties merkt op dat het vooral lastig is om goede medewerkers voor de buitenschoolse opvang te vinden.

"De tijden en contracturen zijn niet aantrekkelijk. Het gaat om de uren na school (14.00-18.30 uur) en dat zijn juist de tijden dat kinderen van de medewerkers zelf thuis zijn. Er moeten veel dagen met weinig uren gewerkt worden om aan interessante contracturen te komen.”

Bij de laatste vraag van onze enquête of er nog zaken zijn die organisaties kwijt willen, is niet iedereen even pessimistisch: “Lange wachtlijsten en het is moeilijk om aan invalkrachten te komen. Maar het is een geweldig beroep.”

LEES OOK:

Ouders krijgen te horen dat kinderopvang stopt: 'Tranen hebben gevloeid'

Ouders én scholen met handen in het haar na sluiten kinderopvang

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!