Eigen drank mee de stad in op Koningsdag? 'Kost omzet én is gevaarlijk'

26 april 2022 om 18:31 • Aangepast 28 april 2022 om 10:27
nl
Stappers die hun eigen drank in glazen flessen meenemen als ze uitgaan; het is een doorn in het oog van horeca-ondernemers. Het kost kroegbazen omzet, maar zorgt daarnaast voor onveilige situaties. En Koningsdag is typisch zo'n dag dat het veelvuldig gebeurt. "Elk jaar lopen er wel mensen schade op, omdat er met glas gegooid of gestoken wordt."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"Jongeren zijn alle schaamte voorbij en staan gewoon op straat uit flessen te drinken", zegt Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vol ergernis. "En het glaswerk laten ze op de grond achter. Daar zijn wij niet blij mee. Met volksevenementen, zoals Koningsdag, is het helemaal erg!"

"Elk jaar lopen er wel mensen schade op omdat er met glas wordt gegooid of gestoken."

Voor de veiligheid, tappen de kroegbazen tijdens grote publieksevenementen al jaren hun bier in plastic bekers. Het rondslingerende glaswerk van (vooral door jeugd) meegebrachte flessen doet afbreuk aan die maatregel.

"Elk jaar lopen er wel mensen schade op omdat er met glas gegooid of gestoken wordt", legt De Vos uit. "Daarnaast is het gevaarlijk voor de honden- en paarden van de politie die op drukke dagen ingezet worden. Of de stappers zelf die er in trappen met hun voeten."

Hij vervolgt: "Het gebeurt echt steeds vaker, zo merken wij. Goed voorbeeld is het aantal veegwagens dat afgelopen carnaval een lekke band reed. Dat waren er dertien, meer dan drie per dag! En dat kost geld, want er moet telkens iemand komen om de banden te plakken."

"Een gratis festival voor het grote publiek is vanwege kosten niet meer te betalen."

Ruud Bakker, horecaondernemer en voorzitter van KHN Eindhoven, ondervindt in zijn stad dezelfde problemen. Ook hij ziet een toename, al geeft hij ook aan dat er rondom Koningsdag ook goed gehandhaafd wordt door de politie op het glas- en blikverbod.

Een vaak gehoord excuus is dat de horeca te duur is en mensen daarom hun eigen drank in de supermarkt kopen en meenemen. "Ja luister eens, alles wordt duurder", zo werpt Bakker tegen. "Daar zou best weleens wat meer begrip voor mogen zijn. Als je om je heen kijkt, zie je overal prijsstijgingen. Waarom moeten wij als horeca het altijd uitleggen. Onze leveranciers vragen ook meer. En bovendien gaat het om meer dan alleen de prijs van een pilsje. Wij moeten ook veel investeren. Het zijn hele producties die we met Koningsdag draaien."

"Mensen moeten begrijpen dat ze niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten."

Collega De Vos in Breda legt dat uit. "Bij evenementen zoals carnaval, Jazz of nu Koningsdag komen andere kosten om de hoek kijken. Je betaalt ook voor het entertainment. We zorgen voor een podium, verlichting, geluid en artiesten. Dat kost een hoop geld en dat moet je meerekenen. En dan heb ik het nog niet over het personeel, de beveilgers en dat soort zaken."

"Jullie verdienen al genoeg, hoor ik mensen vaak zeggen. Maar mensen moeten begrijpen dat ze niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten. Een gratis festival voor het grote publiek is vanwege de kosten niet meer te betalen."

"Ik begrijp de jongeren die eigen drank meenemen heus wel", zo besluit De Vos. "En ik ben ook niet van het verbieden. Dat is meer iets voor de gemeente. Ik hoop wel dat ze ons ook begrijpen en mijn verhaal in overweging nemen. Als ze het niet zouden doen, zou het ons enorm helpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!