RKC dicht bij lijfsbehoud na wervelende eerste helft tegen FC Groningen

1 mei 2022 om 21:53 • Aangepast 2 mei 2022 om 19:15
RKC heeft een reuzenstap gezet richting nog een jaar Eredivisie. De Waalwijkers scoorden drie keer in de eerste helft en wonnen verdiend met 3-1 van FC Groningen. De ploeg van trainer Joseph Oosting staat met nog drie wedstrijden te gaan vijf punten los van de onderste plekken.

Het leek wel Waalwijks carnaval in het Mandemakers Stadion. En daar was alle reden toe, want RKC stond bij rust met 3-0 voor. Een weelde.

In de strijd tegen degradatie was de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een cruciale. Winst bracht RKC dichterbij nog een jaar Eredivisie. Zou er verloren worden, dan werd de situatie wel heel penibel.

Dat besef was ook aanwezig bij de spelers. RKC speelde goed en de 3-0 voorsprong bij rust was niet eens onverdiend. In speciale shirts voor het goede doel (Villa Pardoes) overrompelde het FC Groningen.

Stokkers belangrijk
Het eerste doelpunt was een cadeautje van Groningen. Damil Dankerlui gaf een te korte terugspeelbal waar Finn Stokkers optimaal van profiteerde. De spits die lang niet altijd zeker is van een basisplaats gaf een visitekaartje af, want een kleine tien minuten later scoorde de aanvaller zijn tweede treffer. Ahmed Touba gaf bij die treffer een geweldige bal van achteruit over de gehele Groningse verdediging. Michiel Kramer was collegiaal en gaf zijn collega-spits een niet te missen kans: 2-0.

Daarmee was het feest nog niet compleet, want ook Richard van der Venne deed nog een bijdrage. Hij schoot met een schitterende lob de 3-0 tegen de touwen. De laatste keer dat RKC drie keer scoorde voor rust was in november 2013. Reden voor een groot feest op de goed gevulde tribunes.

Handhaving dichtbij
FC Groningen wisselde in de rust drie keer en kwam na een klein uur spelen terug in de wedstrijd via Jörgen Strand Larsen. Hij scoorde op aangeven van oud-RKC speler Cyril Ngonge. Maar de overwinning voor de Waalwijkers kwam niet meer in gevaar. Het bleef 3-1 en dus pakt RKC drie hele belangrijke punten.

Door de overwinning is handhaving heel dichtbij voor RKC. De ploeg van Joseph Oosting staat met nog drie wedstrijden te gaan vijf punten los van de zestiende plek. Daarnaast heeft het van alle onderste ploegen ook nog het beste doelsaldo. Het lijkt er dus op dat ze in Waalwijk zich mogen verheugen op nog minimaal één jaar Eredivisie. Een knappe prestatie.