Jenny maakte in de oorlog een jurk van parachutes van Engelse soldaten
Zo'n vijftig versierde wagens reden door het dorp om 77 jaar bevrijding te vieren. De optocht zou eigenlijk twee jaar eerder al zijn, 75 jaar na de bevrijding, maar ging twee jaar op rij niet door vanwege coronamaatregelen. Nu genieten de inwoners van het dorp er des te meer van.
Langs de kant staan honderden inwoners te kijken naar het spektakel. Zo ook Jenny Schoondermark, die vanuit haar voortuin toekijkt. Zo'n 77 jaar geleden werd vlak bij haar huis in Sprang-Capelle een vliegtuig met Engelse soldaten neergeschoten.
"Mijn vader mocht van de soldaten een stuk parachutestof afsnijden."
"Ze kwamen naar beneden met hun parachutes, vlak bij Kasteel Zuidewijn", herinnert Jenny zich. Haar vader ging erheen en sprak met de soldaten. "Uiteindelijk voelde hij die parachutestof en vond dat iets heel bijzonders. Mijn vader mocht van een van de soldaten een stuk stof afsnijden."
Uit dat stuk stof maakte het gezin van Jenny drie jurken. "Eén voor mijn zusje, een voor mij toen ik kleiner was en deze", ze wijst naar een satijnen jurk die naast haar op een paspop staat.
"Ik heb hem vaak gedragen, tot ik een jaar of zeventien oud was." Op de kraag zijn margrietjes geborduurd. "Ik denk vanwege prinses Margriet, maar dat weet ik niet meer zeker."
Jenny zegt niet veel meer van de oorlog te weten. "Ik was dertien, veertien jaar oud. Zo heel bewust heb ik het allemaal niet meegemaakt. Ik weet wel dat we bij ons thuis veel onderduikers hadden. En ik weet nog dat er een keer iets van een optocht is geweest en dat mijn zus en ik toen deze jurken droegen."
"Dat ik dit nog op mijn leeftijd mag meemaken, daar ben ik dankbaar voor."
Al deze 77 jaar heeft Jenny de jurk in haar kast bewaard. "Ik vind het een bijzondere jurk. En dat hij al zo lang bestaat... Er mankeert niks aan." Ze denkt dan ook niet dat er nog veel mensen zijn die zo'n kledingstuk hebben.
"Daarom vind ik het interessant om hem vandaag bij deze Bevrijdingsoptocht te betrekken. Dat ik dit nog op mijn leeftijd mag meemaken, daar ben ik dankbaar voor."
De jurk doneert Jenny aan Heemkundevereniging Sprang-Capelle, waar van alles te vinden is over de geschiedenis van het dorp. "Mijn dochters hoeven hem niet, dus op deze manier kunnen meer mensen de jurk zien dan wanneer 'ie bij mij in de kast ligt."