Twintig cavia's in dozen gedumpt, een aantal is er slecht aan toe

9 mei 2022 om 12:50 • Aangepast 9 mei 2022 om 16:22
nl
Dit weekend zijn in Den Bosch en Schaijk in totaal twintig cavia's gedumpt. Het zijn vooral mannetjes en sommige van de diertjes zijn in zeer slechte conditie. Ze zijn opgevangen door een gespecialiseerde caviaopvang. Met de zomer voor de deur zullen het niet de laatste cavia's zijn die in een opvang terechtkomen, voorspelt de beheerster: "Ik hou mijn hart vast."
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Bij een dierenwinkel in Den Bosch stond vrijdagochtend een doos voor de deur met zeven mannelijke cavia's erin. De diertjes zijn kort daarna opgehaald door de dierenambulance en naar een tijdelijke opvang in Schaijk gebracht. Ze zagen er redelijk verzorgd uit.

Uitgerekend bij dezelfde opvang werden zaterdag tussen vijf en zes uur 's middags nog eens dertien cavia's gedumpt. Ze zaten in een doos. Het waren vooral mannetjes, die het met elkaar op een vechten zetten. Medewerkers van de opvang hebben ze daarom in aparte dozen gedaan.

Slechte conditie
Deze dertien cavia's zijn in slechte conditie. Ze hebben bijtwondjes en schimmelplekken. Ze zijn samen met de andere zeven cavia's naar de gespecialiseerde caviaopvang De Reddertjes in het Limburgse Schinveld gebracht. Hier worden de diertjes geobserveerd en verzorgd, zodat ze eventueel herplaatst kunnen worden.

Mannelijke cavia's
Het is niet toevallig dat het vooral om mannetjes gaat, vertelt Indra Dohmen van de opvang. "Tachtig procent van de cavia's die hier komen, is mannetje", vertelt ze. Dit komt volgens haar omdat de zogeheten beertjes vaak in een te kleine kooi worden geplaatst en daardoor slecht met elkaar om kunnen gaan. "Door de cavia's te plaatsen in een grotere kooi verkom je dit en is er eigenlijk niets aan de hand."

Dohmen houdt haar hart vast voor wat nog komen gaat, vertelt ze. "Wij hebben de afgelopen twee weken al tachtig cavia's moeten opvangen en de zomervakantie moet nog komen", zegt ze. Veel mensen brengen rond deze tijd hun cavia's weg.

Gedumpte cavia's in slechte conditie (foto: Gabor Heeres).
Gedumpte cavia's in slechte conditie (foto: Gabor Heeres).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!