Trouwen in 2023? Dan moet je er snel bij zijn: 'Topdrukte'
Roodgloeiend staat de telefoon van Angelique van den Eijnden. De ene na de andere bruid in spé belt de eigenaar van bruidswinkel Look of Love Bridal Boutique in het pittoreske centrum van Bergen op Zoom. En dan staan er deze dag ook nog eens acht bruiden op het programma, die trouwjurken willen passen of bekijken. Topdrukte dus.
“Er worden heel wat overuren gemaakt”, knikt Van der Eijnden instemmend. “We willen iedereen gelukkig maken met een prachtige jurk. En ja, daar horen ook extra passessies bij van vrouwen van wie de bruiloft is uitgesteld door corona. Mensen komen wat aan of vallen af. En die jurk moet gewoon perfect zitten. Dan moeten ze vaak een extra keer terugkomen." Maar hoe druk het dan precies is? "Nog meer werk kunnen we nu niet aan."
Iedereen in de trouwbranche die Omroep Brabant spreekt, herkent zich in dit beeld. Of het nou om trouwlocaties, weddingplanners of trouwkledingzaken gaat: ze hebben hun handen overvol aan gelukkige stellen die willen trouwen.
"Als je volgend jaar nog wilt trouwen, moet je er snel bij zijn.”
Zo draaien ze bij trouwlocatie Het Houtse Meer in Den Hout zo’n 95 bruiloften, 15 meer dan ‘voor corona’. En bij Landgoed Huize Bergen in Vught staan er met 20 extra in totaal 85 op het programma.
Daar zitten veel ‘inhaalbruiloften’ tussen: trouwerijen die vanwege coronamaatregelen in 2020 en 2021 zijn uitgesteld. Want trouwen op anderhalve meter afstand, met 30 bezoekers en een horeca-eindtijd van acht uur 's avonds: dat zagen veel mensen niet zitten.
En dus zit dit jaar tjokvol. “Deze week hebben we zelfs 5 bruiloften”, zegt weddingplanner Naomi van Huize Bergen. “Voor volgend jaar zitten mei en juni ook vol. En we krijgen nu al aanvragen voor 2024. Als je volgend jaar wilt trouwen, moet je er snel bij zijn.”
"We kunnen er gewoon niet meer draaien dan we nu doen."
Ook bij Het Houtse Meer zitten ze aan de limiet: “We kunnen er gewoon niet meer draaien dan we nu doen. Het is super dat we een inhaalslag maken. Nu doen we eindelijk weer wat we willen: mensen gelukkig maken”, vertelt weddingplanner Nathalie.
“In coronatijd moesten we zoveel regelen en omboeken. Na elke persconferentie belde iedereen, omdat regels weer anders waren. Soms kregen mensen een dag van tevoren te horen dat er geen 150, maar 30 gasten welkom waren. Of dat een bruiloft nog maar tot acht uur ’s avonds kon duren, vanwege de verschoven horecatijd", blikt Nathalie terug.
"We hebben zoveel huilende bruiden aan de lijn gehad. Voor veel mensen is dit een van de belangrijkste momenten van hun leven. Sommigen hebben hun bruiloft na 4 keer verzetten gewoon gecanceld. Die waren er helemaal klaar mee.”
"Ze willen niet hun bruiloft niet nog een jaar doorschuiven, dus wijken ze van de traditionele trouwdagen af."
Voor de meeste stellen geldt dat echter niet. Nu corona in veel hoofden verleden tijd lijkt, stappen koppels massaal in het huwelijksbootje. Met als gevolg dat veel traditionele trouwdagen - vrijdag en zaterdag - snel vol zitten. Naomi: "Ze willen hun bruiloft niet nog een jaar doorschuiven, dus wijken ze van de traditionele trouwdagen af."
Dit jaar zijn ook doordeweekse dagen - maandag, woensdag, donderdag - populair, zien ze bij Het Houtse Meer en Huize Bergen. Soms laten stellen ook het 'traditionele trouwseizoen' met meer kans op een lekker zonnetje los. "Dan prikken ze een datum in december en maken ze er een soort winter-wonderland-thema van", zegt Nathalie.
De drukte in de trouwbranche zal nog wel een tijdje blijven, zo is de verwachting. En dus wordt het net als in de trouwjurkboutique van Angelique in Bergen op Zoom voor locaties en weddingplanners een poosje passen en meten.