Sluiten azc Overloon om overlast voelt dubbel: 'Kleine groep verpestte het'

13 mei 2022 om 15:28 • Aangepast 8 juni 2022 om 10:33
nl
Nog iets minder dan een week en dan gaat het asielzoekerscentrum tussen Overloon en Stevensbeek dicht. De overlast van met name alleenstaande mannen was zo groot, dat de dorpen er klaar mee waren. Toch is er niet alleen opluchting. In de dorpen wordt het ook jammer gevonden dat er nu een opvangplek minder is voor mensen die het nodig hebben.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

“Je wil iets vragen over het AZC? Nee, daar ga ik niet op in”, zegt een voorbijganger. Het is een lastig onderwerp, zoveel is duidelijk. Veel inwoners praten er liever niet over.

De kogel is al een tijdje door de kerk. Na jaren van overlast besloot de toenmalige gemeente Boxmeer vorig jaar dat het contract met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet wordt verlengd. De overlast in de dorpen was te groot. Op 19 mei gaan de deuren van het centrum dicht en zijn alle kamers leeg.

In Overloon is een vrouw de heg aan het knippen. “Het is geen gemakkelijke keuze geweest”, zegt ze. “Opvang voor mensen in nood is heel hard nodig.” Wijzend op de supermarkt vertelt ze: “Er werd daar veel meegenomen. Heel vaak zag ik de politie weer voor de deur staan. Een kleine groep heeft het verpest.”

"In het begin ging het allemaal prima. Toen woonden er nog gezinnen."

Een oudere man komt net uit de supermarkt. Hij zet zijn boodschappentas achterop de fiets. Liever noemt hij zijn naam niet. Hij vertelt: “In het begin ging alles goed. Toen was het nog een gezinsopvang”, vertelt hij. “Het was helemaal prima”, gaat hij verder. “De kinderen werden goed opgevangen op de basisschool. Er waren veel vrijwilligers.”

Het veranderde met de komst van steeds meer alleenstaande mannen, zogenoemde veiligelanders. Toen nam de overlast in Overloon en Stevensbeek toe. Er werd ingebroken en gestolen. Veel mensen voelden zich niet meer veilig. In 2020 bleek uit cijfers dat in Overloon veruit het grootste aantal incidenten voordeed van alle opvangcentra in Brabant.

“Vorige maand werd hier voor de supermarkt mijn fiets nog gestolen. Ik was even naar binnen. Binnen een minuut was die weg”, vertelt de man met de boodschappentas. “Maar het is wel jammer dat het dicht gaat. Want in het begin ging het dus echt heel goed.”

"We konden niet anders, er was geen andere optie. Terwijl je mensen wil helpen.

Dat het zwaar valt dat het asielzoekerscentrum dicht gaat, merk je als je spreek met Hannie van Hees van de dorpsraad. “We konden niet anders. Het was een heel moeilijk besluit. Maar de overlast was zo groot dat er geen andere optie was. En dat terwijl je juist gastvrij wil zijn en mensen wil helpen.

Want mensen opvangen willen ze echt wel in Overloon en Stevensbeek. Uit een enquête destijds blijkt dat veruit de meeste inwoners wilden dat de samenstelling van het AZC veranderde. Niet dat het perse dicht moest. Maar omdat het COA dat niet kon beloven zat er voor de dorpsraad niks anders op. "We moesten kiezen voor de veiligheid van onze eigen inwoners.”

Een echte opluchting hoor je dan ook niet als je met mensen praat. Het is vooral heel erg jammer. “Jammer dat het COA nooit echt heeft meegewerkt aan een oplossing”, zegt de man met de boodschappentas. “Je wil mensen een veilige thuishaven geven”, zegt de vrouw die de heg knipt.

Lees ook: Azc Overloon over week dicht, voor 300 asielzoekers nog geen nieuwe plek

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.