Van 'groot gelijk' tot 'schandalig', dit vinden reizigers van busstaking

14 mei 2022 om 12:20 • Aangepast 9 januari 2024 om 18:21
nl
Het busstation in Tilburg ligt er deze zaterdag leeg en verlaten bij. Buschauffeurs staken voor een betere CAO. Maar niet allemaal; om de verwarring compleet te maken, rijdt er af en toe wél een bus. Zo hebben mensen die een dagje naar de Efteling gaan geluk, hun bus rijdt wél omdat 'ie vanuit Waalwijk is vertrokken.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Een stel dat met de bus naar het pretpark wil, is opgelucht dat hún bus wel rijdt deze zaterdag. "Heel vervelend zo'n staking, maar we begrijpen het wel, alles wordt duurder", zegt de man. Een vrouw stelt: "Ze hebben groot gelijk."

Een groep jongemannen die voorbij wandelt en onderweg is naar een festival, heeft minder begrip. "Schandalig", zegt een jongen over de busstaking. Hij en zijn vrienden nemen dan maar de benenwagen.

Weinig actie
Aan de rand van het Tiburgse busstation, staat een knalrode partytent van de vakbond FNV, met de bekende slogan 'FNV In Actie' erop.

Maar behalve dat er gestaakt, wordt is er weinig actie. Zo'n twintig chauffeurs staan wat te kletsen en drinken koffie. Ze willen weinig kwijt over het waarom van de staking.

Voor tekst en uitleg schuiven ze busschauffeur en vakbondslid Sooi van Weegberg naar voren: "Het gaat niet alleen om een beter loon, maar ook om betere regelingen voor oudere werknemers", vertelt hij. Hij verwacht niet dat de werkgevers snel over de brug zullen komen en voorziet een kwestie van de lange adem.

Stakende buschauffeurs
Stakende buschauffeurs

Naast een beter loon, moeten er vooral ook betere regelingen voor buschauffeurs van boven de zestig komen, vinden de stakers. "Nu mogen ze vanaf 61-jaar een dag in de week minder werken. Wij willen dat dat vanaf 63-jaar twee dagen wordt", zegt Sooi van Weegberg.

Chauffeurs zouden ook eerder dan op hun 67ste moeten kunnen stoppen, aldus de actievoerders. "Het is een zwaar beroep en boven de zestig jaar, krijgen veel mensen kwaaltjes", zegt Sooi.

Dat de reizigers de dupe worden noemt hij vervelend. Maar, zo stelt van Weegberg, die reizigers zijn dan ook ruim op tijd geïnformeerd. Een blik op het bijna verlaten busstation geeft aan, dat die boodschap inderdaad bij veel mensen is overgekomen.

Eerder was bekend dat chauffeurs aangesloten bij CNV niet zouden staken, maar in de ochtend was er op het station geen bus te bekennen.

LEES OOK: Een uitgestorven busstation in Tilburg: 'Chauffeurs lopen op hun tandvlees'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!