Pastoor ziedend om grafschennis: 'Trap na voor nabestaanden'
Van Aken werd maandagmorgen op de hoogte gebracht van het ‘tumult’ dat was ontstaan na de ontdekking van de grafschennis. “Samen met het pastoraal team zijn we direct naar het kerkhof gegaan. Om mensen te ondersteunen, om hen een hart onder de riem te steken. En alles in goede banen te leiden”, vertelt de pastoor.
"Zo'n grafschennis is niet te voorkomen, dit was zo gepland."
“Hier is duidelijk over nagedacht, dit is allemaal gepland. De grafschennis was op een bepaald van de begraafplaats, waar onder meer die beelden stonden. Natuurlijk vraag je je af of je dit kunt voorkomen door een betere beveiliging. Ik ben bang van niet. Wanneer iemand zoiets van plan is, dan kun je dat niet tegenhouden. Het bloed steeg me echt naar mijn hoofd toen ik ervan op de hoogte werd gebracht. Hier baal ik echt van."
"Het is jaren goed gegaan, maar dat is nu allemaal verpest. Door een eenling of een groep, wie zal het zeggen. Welke onverlaat haalt zoiets in zijn hoofd? En dat voor een paar centen die je ermee kunt verdienen. Denk eens aan al die dierbaren die daar liggen. En hun nabestaanden die hen daar moesten achterlaten. Die krijgen allemaal een trap na. Bijzonder jammer. Dit doet pijn. Iets weghalen of vernielen vind ik nog erger dan wanneer graven met graffiti worden bespoten. Je steelt niets op een kerkhof.”
Van Aken doet het extra pijn, omdat hij een zwak heeft voor het kerkhof aan de Professor Lorentzstraat. “Ik heb in veel parochies gediend, kom dus op veel begraafplaatsen, maar dit is gezien zijn ligging en inrichting een heel bijzondere rustplaats”, zo verduidelijkt de pastoor die sinds vorig jaar juli in Tilburg actief is.
"Hopelijk gaat verzekeraar soepel om met claims."
Van Aken laat het er niet bij zitten. Hij gaat dinsdag bij de politie aangifte doen van vernieling en diefstal. Ook zal samen met leden van het pastoraal team van elk graf genoteerd worden wat er is beschadigd of ontvreemd. “Dat zullen we ook aan de verzekeraar opgeven, waarbij we bovendien zullen vragen om coulance te betrachten. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat mensen bonnetjes hebben bewaard van bijvoorbeeld de beelden die zijn weggehaald. We gaan ook de nabestaanden adviseren aangifte te doen en hun verzekeraar vragen soepel om te gaan met het toekennen van een schadebedrag.”
Mogelijk tegen beter weten in hoopt Van Aken dat de dader berouw krijgt. “Na de zonde inderdaad. Feit is wel dat mensen leed is berokkend,” zo voegt hij er aan toe.