Droogte is steeds groter probleem: 'Nog nooit zo vroeg al maatregelen'

17 mei 2022 om 13:16 • Aangepast 25 mei 2022 om 14:05
nl
De aanhoudende droogte wordt een steeds groter probleem in de Brabantse natuur. Het waterpeil staat veel te laag voor de tijd van het jaar. En het ziet er niet naar uit dat het de komende tijd gaat regenen. Dus moeten Brabantse waterschappen maatregelen nemen. Nooit eerder gebeurde dat zo vroeg in het seizoen.

In Midden-Brabant mag er bijna nergens meer water gepompt worden uit beken en sloten. Deze maatregel, ingevoerd door Waterschap De Dommel, moet de planten en dieren rondom het water beschermen tegen de droogte. De temperaturen zijn hoog en het regent amper. Nog nooit werd er zo vroeg in het jaar een verbod ingesteld.

Door de warmte en de droogte van de afgelopen maanden, daalt de waterstand heel snel. Maart was droog en ook in april is er bijna niets gevallen. Om ervoor te zorgen dat er straks geen water meer in de sloot zit, is er een onttrekkingsverbod nodig.

Watergraaf Erik de Ridder probeert tegelijkertijd het water dat er nog is zo veel mogelijk vast te houden. Hij neemt ons mee naar een stuw bij Vessem: “Het water staat hier 40 centimeter lager dan normaal rond deze tijd van het jaar, dat is echt wel fors.” Toch kan hij geen ijzer met handen breken: “Water dat er niet is, kunnen we ook niet vasthouden.”

Aanvoer via rivieren
Niet alle Waterschappen gaan zover als De Dommel. Bij Waterschap Brabantse Delta (West-Brabant) mag in zes van de achttien gebieden geen water onttrokken worden en bij het Waterschap Aa en Maas is er nog helemaal geen verbod op het pompen van water uit sloten en beken. Volgens een woordvoerder kunnen ze daar nog genoeg water aanvoeren via aangrenzende rivieren.

De waterschappen in Brabant (beeld: Omroep Brabant)
De waterschappen in Brabant (beeld: Omroep Brabant)


Watergraaf De Ridder neemt ons mee naar een andere plek in zijn gebied waar je de gevolgen van de droogte goed ziet: het Wit Hollandven op de Landschotse Heide, bij Oirschot. Een prachtig gebied, met in het midden een ven. “Daar kun je normaal gesproken in zwemmen.” Maar de watergrens ligt nu vijftien tot twintig meter verder: “Dus ik zou dat nu niet proberen”, zegt De Ridder.

Structurele maatregelen
De droogte vraagt volgens hem om structurele maatregelen: “We zullen ons gebied moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Water vasthouden moet de norm worden. Dus het hele jaar door moeten we zo veel mogelijk plek geven aan het water, zodat we de droogte kunnen tegengaan.”

LEES OOK:

Grote droogte en toch komt er altijd water uit de kraan, zo zit dat

Vaarverbod op de Dommel is nieuwe tegenslag voor kanoverhuurder

Droogte: eerste onttrekkingsverbod oppervlaktewater van dit jaar ingesteld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.