Grafschennis: het is strafbaar maar daders worden niet altijd gepakt

23 maart 2023 om 08:59 • Aangepast 20 juni om 13:29
nl
Dieven sloegen afgelopen week hun slag op een begraafplaats in Boxtel. Van twee graven zijn spullen gestolen, waaronder een bronzen beeld en souvenirs. Het is een voorbeeld van grafschennis: expres een graf kapot maken, bekladden of openen. En dat is strafbaar. Je kunt er zelfs de cel voor indraaien. Maar hoe snel gebeurt dit en welke opvallende voorbeelden van grafschennis kennen we nog meer in onze provincie?
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Masha Arts uit Boxtel deed woensdag haar verhaal bij Omroep Brabant. Het kindergrafje van haar zoontje Luuk was beroofd van souvenirs die ze als gezin op het graf hadden geplaatst. Ze vreest dat de spullen niet terugkomen. Ook een bronzen boom werd meegenomen van een ander graf. Wie dit op z'n geweten heeft, is niet duidelijk. Het zou kunnen dat er sprake is van vandalisme door jongeren, maar bewijs is er niet.

Straffen
Pleeg je grafschennis? Dan kun je daar een boete krijgen van maximaal 9000 euro, de maximale straf is een jaar cel. Maar in veel gevallen kunnen de daders niet worden gepakt. Bijvoorbeeld omdat er geen beelden zijn van bewakingscamera's en ook geen getuigen. Voor de nabestaanden vaak erg verdrietig en frustrerend.

Tot celstraf komt het al zeker niet altijd bij deze zaken. Op papier staat er een maximale straf op grafschennis, maar in praktijk wordt er ook gekeken naar de geestelijke gezondheid van de daders. Er is niet altijd sprake van kwade opzet, in sommige gevallen zijn het verwarde mensen die de grafschennis plegen. Zij krijgen eerder hulp dan celstraf.

In onze provincie waren er een aantal spraakmakende gevallen van grafschennis, waar niet altijd een straf voor werd uitgedeeld.

Graf van Ajax-fan als doelwit
Het is alweer een aantal jaren geleden, maar het graf van Ajax-fan Michael van Luik op de begraafplaats van Mierlo werd in 2016 meerdere keren geschonden. Een man plaste eroverheen en op een later moment gooide hij er bloemen weg en nam een kandelaar mee. In totaal werd het graf zes keer belaagd.

Een man van 48 uit Mierlo werd ervoor opgepakt nadat hij herkend was op camerabeelden. Onbekend is welke straf hij kreeg.

Er zit kaarsvet op het graf en spullen zijn omgegooid. (Foto: Facebook Eveline van Luik)
Er zit kaarsvet op het graf en spullen zijn omgegooid. (Foto: Facebook Eveline van Luik)

Bekladde oorlogsbegraafplaats
En dan was er nog de bekladding van oorlogsgraven, ook in Mierlo, in 2019. Op verschillende graven stonden letters gekalkt, die samen ‘MH 17 lie’ vormden. Ook was er een enorm hakenkruis getekend op de binnenmuur van de kapel. Op de begraafplaats liggen veel militairen die in Oost-Brabant sneuvelden vanaf 17 september 1944.

De bekladdingen leidden tot grote verontwaardiging in het dorp. De volgende ochtend al werd een 36-jarige man aangehouden. Hij werd niet lang vastgehouden toen al snel bleek dat hij 'erge psychische problemen' had. De dader wordt behandeld.

De man op de foto heeft niets met de vernielingen te maken.
De man op de foto heeft niets met de vernielingen te maken.

Gestolen grafspullen
In Oss werden in augustus 2021 meerdere spullen gestolen van een begraafplaats. Grafbeeldjes, bloemstukken en kaarsen verdwenen. Later bleek de dader een Poolse man te zijn, die de spullen opsloeg in een kraakpand waar hij woonde.

De politie deed daar een inval en kwam de man toen op het spoor. De gestolen spullen werden door de politie op Facebook gezet, om zo de eigenaren te vinden. Hoe het is afgelopen met de Poolse man is niet bekend. De politie zag deze zaak namelijk als vandalisme, waardoor de zaak niet terug te halen is.

De spullen waarvan de politie denkt dat ze zijn gestolen van een begraafplaats in Oss (foto: Facebook politie Oss).
De spullen waarvan de politie denkt dat ze zijn gestolen van een begraafplaats in Oss (foto: Facebook politie Oss).

Een zaak van een heel andere orde is die van grafschenner Damian H. Hij stal in 2019 in Eindhoven en omgeving meerdere urnen en maakte een babygrafje open, om het lichaampje mee te nemen. Het meisje was in een witte deken gewikkeld en lag in een rietje mandje met een knuffel erbij. De deken, knuffel en resten van het mandje werden bij het graf gevonden, het lichaampje kwam nooit meer terug.

H. kreeg voor deze uitzonderlijke daad 114 dagen celstraf, maar die had hij al in voorarrest uitgezeten. En hij kreeg een werkstraf van 240 uur. Hij hoefde niet meer terug de cel in, maar hij bleef wel in behandeling. Ook mocht hij niet meer op begraafplaatsen of in kerken komen.

LEES OOK: Spullen van graven gestolen: 'Laat het niet het begin zijn van meer'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!