FrieslandCampina weer in de fout: fabriek in Veghel loost te veel sulfaat

30 mei 2022 om 12:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 17:43
nl
Opnieuw is FrieslandCampina in Veghel de fout in gegaan met schadelijke stoffen. Nog geen maand na de afgifte van een nieuwe vergunning om sulfaat in het riool te lozen, heeft het zuivelbedrijf de daarin vastgestelde normen al overschreden. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksplatform Pointer/KRO-NCRV heeft opgevraagd bij de provincie, die verantwoordelijk is voor het milieutoezicht.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Begin maart werd afgesproken dat de zuivelfabriek, waar lactose en melkeiwit gemaakt worden, dagelijks maximaal 3900 kilo sulfaat mag lozen. Dat wordt gemeten aan de hand van het tiendaagse gemiddelde. Als er meer van dat mineraal wordt geloosd, kan dat het riool aantasten.

Toch ging het een paar weken later, op 4 april, al mis. Toen kwam het tiendaagse gemiddelde uit op 4107 kilo. En ook op 2 mei was het raak: die dag stopte de teller pas op 4214 kilo.

Sulfaat in de Aa
Naast dat sulfaat schadelijk is voor de riolering, is er nog een probleem. De stof kan door de waterzuivering in Heeswijk-Dinther niet uit het water worden gefilterd. Daardoor komt het via de Beekgraaf in het riviertje de Aa terecht. In de Beekgraaf zit het sulfaatgehalte nu al aan de limiet.

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft FrieslandCampina nu een waarschuwingsbrief gestuurd. Daarin wordt het bedrijf opgeroepen onmiddellijk een eind te maken aan de overschrijdingen. Zeker omdat het niet de eerste keer is dat de zuivelfabriek de fout in gaat.

Geen incident
Zo werd FrieslandCampina vorig jaar al op de vingers getikt voor het ongecontroleerd lozen van lactose. “Gezien de lange voorgeschiedenis van deze overtredingen, kan naar onze mening niet volgehouden worden dat sprake was van incidenten”, schreef de Omgevingsdienst toen al.

Toch is het volgens een woordvoerder van de zuivelfabriek wel degelijk een incident. “Er zijn nu twee expert-teams met urgentie aan het werk om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.” In de tussentijd zouden er tijdelijke maatregelen worden genomen om nieuwe overschrijdingen te voorkomen.

Mocht FrieslandCampina toch opnieuw de fout ingaan, dan moet het bedrijf een boete van 25.000 euro betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.