Zorgen over auto-inbraken parkeergarages: 'Maar gemeente kan niets eisen'

30 mei 2022 om 12:41 • Aangepast 7 juni 2022 om 17:44
nl
De gemeente Eindhoven gaat met Q-park praten over het aantal inbraken in Eindhovense parkeergarages. Zondag bracht Omroep Brabant het verhaal dat parkeergarages in het centrum van Eindhoven erg populair blijven bij auto-inbrekers. Volgens een woordvoerder kan de gemeente geen strengere beveiligingseisen stellen aan Q-Park, zoals bijvoorbeeld meer camera’s.
Profielfoto van Rogier van SonProfielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De afgelopen twee jaar zijn er steeds honderden auto's opengebroken en leeggeroofd. Het CDA heeft inmiddels vragen gesteld aan het college.

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat er sinds corona niet meer met Q-Park is gesproken over het aantal auto-inbraken. De niuewe cijfers brengen daar verandering in. “We hebben Q-Park al benaderd over de voortdurende problematiek.”

Politieke partijen in Eindhoven zijn geschrokken van de cijfers. Het CDA heeft naar aanleiding van de cijfers vragen gesteld. Dat deed het CDA ook al in 2019, toen Omroep Brabant ook berichtte over honderden inbraken in parkeergarages. "Wat is er toen mee gedaan?", vraagt Linda Hofman van het CDA.

"Iedere inbraak is er een te veel."

Patrick van Tuijn van de PvdA: “Ik vind het schokkend dat deze cijfers in coronatijd zo hoog zijn.” Bart Habraken van GroenLinks is ook verbaasd. "Ik schrik ervan. Iedere inbraak is er een te veel. Ik was me niet bewust van deze aantallen. Daar hoeven we niet trots op te zijn in Eindhoven."

Volgens Habraken moet de samenwerking tussen politie en Q-Park beter verlopen. "Camera’s kunnen helpen, maar het beter samenwerken tussen partijen en gedupeerden helpen om hun spullen terug te krijgen is ook wat waard."

“Een hardnekkig misverstand is dat men denkt dat de auto in een garage veiliger staat."

Omroep Brabant tekende het verhaal van Collin Beijk op. Zijn auto werd deze maand opengebroken. Er werd voor 13.000 euro aan apparatuur gestolen. Volgens de woordvoerder van de gemeente moeten mensen beter opletten. “Een hardnekkig misverstand is dat mensen denken dat de auto in een garage veiliger staat. Dat ze daarom ook spullen in de auto kan laten liggen. Daar maken dieven gebruik van.”

De woordvoerder laat weten dat ze geen strengere beveiligingseisen kunnen stellen aan de beheerders, zoals bijvoorbeeld meer camera’s. “Serviceniveau en veiligheidsvoorzieningen worden door de exploitant zelf bepaald. Daar heeft de gemeente geen invloed op.”

Het totaal aantal auto-inbraken in Eindhovense parkeergarages:

2019: 548 inbraken

2020: 279 inbraken

2021: 394 inbraken

2022 eerste kwartaal: 91 inbraken

LEES OOK:

Honderden auto's per jaar leeggeroofd in parkeergarages in Eindhoven

Auto Collin leeggeroofd in parkeergarage Eindhoven: 'Voor 13.000 euro weg'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!