Video

Visarendgezin in de Biesbosch is compleet: ook derde ei is uitgekomen

1 juni 2022 om 20:30
nl
Het is een ware geboortegolf bij de visarenden in de Biesbosch: drie visarendkuikens bevolken het nest, dinsdagmiddag kroop het derde broertje of zusje naar buiten. Dat was onverwacht, vertelt de enthousiaste boswachter Harm Blom: "Het is veel sneller dan verwacht. En alle drie de eieren zijn uitgekomen, dat is echt niet vanzelfsprekend."
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Via de webcam was dinsdagmiddag live te zien dat onverwachts ook het derde ei van de broedende visarenden in de Biesbosch was uitgekomen, vertelt de boswachter. "Vlak voor 'het' moment ging er al een appje rond dat het derde ei in tweeën was gebroken."

Het visarendnest wordt namelijk heel goed in de gaten gehouden door de vele fans, vertelt Louis van Oort van Beleefdelente. "Als mensen iets bijzonders zien dan worden we direct getipt op welk tijdstip die bijzondere gebeurtenis plaatsvond. Daar maken we dan weer een apart filmpje van en zetten dat los op onze website."

"Binnen het uur kreeg het jong vis te eten."

Boswachter Harm vertelt als een trotse vader over de kersverse drieling: "Ze zijn alle drie schitterend om te zien. Je ziet ook dat ze nog moeite hebben om de kopje omhoog te houden, de nekspieren moeten zich nog ontwikkelen."

Maar het gaat goed met de jongen. "Binnen het uur kreeg het derde kuiken ook al vis te eten", vertelt Blom. "Omdat ze in korte tijd alle drie uit het ei zijn gekropen zijn ze ook alle drie ongeveer even groot er is geen kuiken bij dat achter blijft bij de rest." Dat de honger reuze is, bevestigt ook Louis van Oort. "De meeste recente tip die we kregen van een kijker was dat er een hele dikke vis was aangevoerd."

"Zo zijn we meer te weten gekomen over de nestbouw."

De visarenden en 'hun' webcam zijn voor het tweede jaar bijzonder succesvol, maar het is veel meer dan een leuk internetproject. "Wetenschappelijk leren we er ook van", vertelt Harm Blom. "Zo zijn we meer te weten gekomen over de nestbouw. Samen met een groep studenten onderzoeken we ook wat de effecten zijn van menselijke bewegingen in de omgeving van zo'n nest. En vorig jaar kwamen we door het webcamproject erachter, dat jonge visarenden veel langer in de omgeving van hun nest blijven dan we dachten. Dat kan betekenen dat de broedrust in de omgeving ook uitgebreid moet worden."

De website van de Vogelbescherming, waar onder meer de Biesbosch visarenden live te volgen zijn, heeft sinds de start van het broedseizoen al 850.000 unieke bezoekers getrokken. "De visarend staat in de top 10 van de populairste soort", vertelt Louis van Oort. "Ik verwacht, zeker nu de drie kuikens zijn uitgekomen, een flinke stijging van de visarendkijkcijfers."

"Binnen het uur kreeg het derde kuiken ook al vis te eten."

Je zou het bijna vergeten, maar deze 'beroemde' visarenden zijn niet de enige in hun soort in de Biesbosch. "Er zijn nu drie broedparen", vertelt Blom. "Volgende week gaan we inventariseren of er onder die andere koppels ook al jongen zijn. Maar dat doen we aan de hand van sporen in de omgeving van z'n nest, want we hebben maar één nest dat 24/7 te volgen is."

Harm Blom: "Alle drie de eieren van de visarenden zijn uitgekomen."
Harm Blom: "Alle drie de eieren van de visarenden zijn uitgekomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!