Dag en nacht lopen voor kankerpatiënten, deze docenten gaan het doen

4 juni 2022 om 15:16 • Aangepast 7 juni 2022 om 10:31
nl
Ze gaat lopen tot ze niet meer verder kan, vertelt Quinty Ridderhof, sportdocente in Eindhoven. Samen met haar collega's van sportopleiding Summa Sport doet ze dit weekend mee aan de Roparun, een jaarlijkse estafette waarmee geld wordt opgehaald voor mensen met kanker. "Het wordt 550 kilometer lang afzien, maar ik ben er klaar voor."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het is de 31e editie van de Roparun, die ook dit jaar vanwege corona volledig in Nederland wordt gelopen. Verspreid over de dag beginnen zaterdag meer dan tweehonderd teams, met in totaal ruim vijfduizend deelnemers, in Enschede aan hun tocht van zo'n 550 kilometer richting de Coolsingel in Rotterdam.

"Of ik liever met de spijkerbroek op de bank had gelegen vandaag? Echt niet! Echt helemaal niet."

Het 'Summateam' is er relatief vroeg bij zaterdag en start om halfvier 's middags. Het team bestaat uit docenten en vier oud-leerlingen van het Eindhovense Summa Sport-college. Quinty is een van hen. Hoewel haar veel te wachten staat, is ze dolenthousiast over de zware tocht die haar te wachten staat.

"Of ik liever met de joggingbroek op de bank had gelegen vandaag? Echt niet! Echt helemaal niet. Ik vind sporten superleuk en het is mega-vet om mee te doen. Des te dichterbij de start komt des te leuker ik het begin te vinden." Het team van het Summa Sport bestaat uit acht lopers en vier fietsers.

Inderdaad, fietsers. "Die fietsen continu mee. Dat is voor de veiligheid van de lopers omdat de estafette non-stop doorgaat, ook in het donker", legt Quinty uit. Er zijn nog meer maatregelen om het langer en veiliger vol te houden. "Zo hebben we twee teams. Die wisselen elkaar om de zes uur af. Als het ene team gaat rusten gaat het andere team lopen. En dat 550 kilometer lang, zonder pauzes."

"Er zullen ongetwijfeld tegenslagen komen. Je kunt amper volledig herstellen."

Om het draaglijk te houden wisselen de lopers elkaar ook nog individueel af. "Er rijdt een busje mee. Na anderhalve kilometer tikt de loper dan de volgende loper aan in het busje. En zo doen we dat bijna 60 kilometer lang, waarna er een busje komt met het andere team dat heeft kunnen rusten."

Het wordt zwaar, dat is zeker, maar Quinty heeft er vertrouwen in. "Er zullen ongetwijfeld tegenslagen komen. Je kunt amper volledig herstellen omdat je steeds anderhalve kilometer moet aanzetten. Je mag ook niet eventjes iemand extra inzetten: als er iemand uitvalt, is dat maar zo. De rest moet dan dus langer lopen. De regels zijn streng, maar we zijn goed voorbereid", stelt de docente.

Maandag komen alle teams tussen elf uur 's ochtends en zeven uur 's avonds in Rotterdam aan. Als het allemaal goed gaat, komen de Brabanders om halfvijf over de finish in Rotterdam. Maar eerst volgt er nog een ander bijzonder moment: de loop door Eindhoven. De estafette gaat immers het halve land door.

"In Eindhoven mogen de mensen zondag zeker langskomen. Dat zou hartstikke gezellig zijn!"

Quinty en haar team van het Summa Sport hoopt zondag ronde de klok van drie uur in Eindhoven te zijn. "We komen niet langs mijn school aan de Vijfkamplaan, maar de school is wel onze rustplek. Daar mogen de mensen zeker langskomen morgen. We zijn er van twee tot halfzes. Dat zou hartstikke gezellig zijn", besluit Quinty.

Sinds de eerste Roparun in 1992 is ongeveer 90 miljoen euro opgehaald. In 2019 haalden 340 teams gezamenlijk een recordbedrag van 5,6 miljoen euro binnen. Doneren aan het team van Summa Sport? Dat kan via deze website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.