Paniek tijdens concert in Raamsdonksveer, politie ontkent needle spiking

18 juni 2022 om 12:40 • Aangepast 27 juni 2022 om 14:48
nl
Een optreden van tieneridool Alessio de Martino in Club Oscars in Raamsdonksveer is vrijdagavond als een domper geëindigd. Verschillende meisjes werden onwel. Volgens de eigenaar en de politie kwam dat door de hitte. Er volgt geen verder onderzoek. De jongeren en hun ouders hebben daar vraagtekens bij en denken aan needle spiking.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Verschillende jongeren die vrijdagavond bij het optreden waren, meldden zich bij Omroep Brabant. "Ik zag mensen met trillende benen. Het waren allemaal meisjes, de jongens hadden nergens last van", vertelt een meisje (13) dat anoniem wil blijven. Volgens haar zaten er minstens negen meisjes met klachten op de grond.

Een van de slachtoffers was een 14-jarige vriendin. "Mijn vriendin had last van haar benen, ze lag opeens op de grond en wilde niet wakker worden. Ze is door twee jongens naar buiten gedragen en door haar vader opgehaald. Ze is de auto in getild. De politie zegt dat het met iedereen weer goed gaat, dat is niet zo. Ze is ook niet door ambulancepersoneel gecontroleerd."

"Er is geen aanleiding om te denken aan drugs."

De aanwezigen denken aan needle spiking, maar de politie laat weten geen verder onderzoek te doen. "Het ambulancepersoneel heeft al vastgesteld dat het door de hitte kwam. Alleen als er aangiftes komen en er voldoende bewijs is, doen we verder onderzoek. Maar daar is nu geen reden voor. Er is geen aanleiding om te denken aan drugs. Het was gisteren warm, iedereen had daar last van. In zo'n hete zaal word je snel niet lekker", aldus een politiewoordvoerder.

In de disco gingen al foto's rond van een mogelijke dader. "Iemand met een wit shirt en Louis Vuittontasje, die zich vreemd gedroeg. Maar er was veel rook in de club. Dus ik heb niemand zien prikken. We zijn ook bewust naar buiten gegaan, maar moesten van de portier weer naar binnen", vertelt het meisje. "Het was binnen ook niet extreem warm, er stonden verschillende ventilatoren aan."

"Mijn vrouw laat net foto's zien van een slachtoffer."

Een andere aanwezige, een jongen, vertelt onafhankelijk van haar hetzelfde verhaal. "Die jongen met dat tasje is net voordat de politie kwam weggerend. Ik ben verschillende keren bij Oscars geweest en had hem nog nooit gezien." Zijn vader zegt: "Mijn vrouw laat net foto's zien van een slachtoffer, die heeft een wondje in haar been."

"Mijn dochter had een naar gevoel en was erg suf, dat komt niet alleen van de hitte."

Ook de moeder van een slachtoffer meldt zich. Volgens haar zijn er meer dan zestien tieners geprikt, onder wie haar dochter. Ze is 's nachts naar de huisartsenpraktijk geweest, die vonden echter geen drugs. "Maar ze had een heel erg naar gevoel en was erg suf, dat komt niet alleen van de hitte. Er ligt ook iemand in het ziekenhuis", zo stelt de moeder. Met haar dochter gaat het inmiddels weer goed.

De moeder zou hebben geprobeerd om 's nachts aangifte te doen bij de politie. "Maar dat kon niet omdat het niet om drugs ging." Volgens de moeder is er een verdachte aangehouden, met naalden in zijn tas. Een politiewoordvoerder laat weten dat dat niet klopt. "Er is absoluut geen sprake van needle spiking. Het kwam echt door de hitte."

"Een kind riep wat over needle spiking en iedereen nam dat over."

Ook Jan Kastelijns, de eigenaar van de discotheek, zegt dat er geen sprake was van drugs of needle spiking. "Er raakte iemand onwel, kinderen raken dan in paniek. Iemand zegt dat het om needle spiking gaat en de rest neemt het over en denkt dat ze ook symptomen hebben. Als iemand honderd keer tegen je zegt, dat je hoofdpijn hebt, krijg je ook hoofdpijn."

De kinderen neemt hij dat niet kwalijk, de ouders wel. "Dan verspreiden ze die berichten ook nog via social media. Dat vind ik laster. Ouders kunnen me altijd bellen, dan leg ik uit wat we doen om de veiligheid van de kinderen te garanderen."

Zo zijn er detectiepoorten en bij binnenkomst worden bezoekers gecontroleerd. "Er zijn ook camerabeelden van gisteravond. Die kunnen we aan de politie geven, maar die vond dat ook niet nodig. De instanties zijn hier gisteren een uur geweest en hebben niets gevonden. Als er 500 kinderen binnen zijn, is er altijd wel iemand die een wondje ziet aan zijn been."

"Een lage bloedsuikerspiegel, met wat cola was het snel opgelost"

Ook Kastelijns wijt het aan de hitte. "Ze hebben overdag in de zon gezeten, een lage bloedsuikerspiegel. Met wat cola was het snel opgelost."

Er gingen in onze provincie de laatste maanden verschillende verhalen over needle spiking. Zo zou een vrouw geprikt zijn bij een festival in Kaatsheuvel. De politie deed onderzoek, er werd geen bewijs gevonden.

Ook een expert van het Trimbosinstituut zet vraagtekens bij het fenomeen. "De kans is klein dat er echt mensen worden geprikt. We moeten het serieus nemen, maar de kans is groot dat het vaak toch om te veel alcohol gaat," aldus drugspreventiedeskundige Martha de Jonge eind mei.

LEES OOK:

Meisjes onwel tijdens feest Raamsdonksveer: 'Waarschijnlijk vanwege hitte'

Trimbos-expert zet vraagtekens bij needle spiking, bewijs is er niet

Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking'

Wel of geen feestgangers geprikt? Drie aangiftes en nog héél veel vragen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!