Dutchbatter Rob opgelucht na excuses en erkenning: 'Waren warme woorden'

18 juni 2022 om 19:44 • Aangepast 27 juni 2022 om 14:52
nl
Ze hebben er bijna 27 jaar op moeten wachten, maar zaterdag was het dan toch zover. Premier Rutte maakte excuses aan de Nederlandse militairen van Dutchbat III, die bij de val van Srebrenica waren. Voor het eerst geeft de overheid nu toe dat die militairen op een kansloze missie werden gestuurd.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een van hen was Rob Ermens uit Helmond. Hij moest in 1995 toezien hoe de moslimsenclave in Srebrenica werd overgenomen door de Serviërs. Die zou laten meer dan 8000 Bosnische moslimmannen vermoorden. Eenmaal terug in Nederland, werd er met beschuldigende vinger naar de Dutchbatters gewezen.

"Dat raakt me nog steeds. Ook na al die jaren."

Dat daar nu alsnog excuses voor komen, is volgens Rob hard nodig. "Het gevoel ga je nooit kwijtraken, maar na vandaag verandert er wel iets. We hebben erkenning gekregen. Daar ben ik beretrots op."

Tijdens de val van de enclave werd Rob overgebracht naar Zagreb, terwijl een deel van zijn collega's in het epicentrum van de ellende moest blijven. "Dat maakte het voor ons ook niet makkelijker. Mijn mannen zaten daar nog en wij konden niets doen", vertelt hij met gebroken stem. "Dat raakt me nog steeds. Ook na al die jaren."

"Ik hoop dat de cirkel nu rond is en dat ik het af kan sluiten."

Het geeft aan waarom de woorden van de premier en Minister Ollengren van Defensie voelen als een opluchting. "We hebben vandaag warme woorden gehoord. Die hebben me goed gedaan. Ik hoop dat de cirkel nu rond is en dat ik het af kan sluiten. Maar dat zal de tijd moeten leren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.