Vliegverbod boven PI Vught: 'Een van de puzzelstukjes tegen ontsnappingen'

29 juni 2022 om 18:00 • Aangepast 30 juni 2022 om 09:12
nl
De PI in Vught is het neusje van de zalm onder de Nederlandse gevangenissen. Het Brabantse ‘Alcatraz' heeft de hoogste beveiligingsclassificatie die ons land kent en toch wordt vanwege een verhoogd vluchtrisico per 1 juli ook het luchtruim boven de PI hermetisch afgesloten. Tot een hoogte van 450 meter is het voortaan verboden te vliegen en overtreding levert een boete op. "Dit is het serieus nemen van beveiligingsrisico's."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Wouter Laumans, misdaadverslaggever van Het Parool, keek er zelfs niet eens van op toen het nieuws bekend werd. De Vughtse PI, en de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in het bijzonder, is het hotel waar voor de allerzwaarste criminelen als Ridouan Taghi een kamer voor onbepaalde tijd is geboekt.

"Een ontsnapping per helikopter uit de EBI is niet reëel. Tót het gebeurt."

“Veiligheidsdiensten maken risicoanalyses," begint Laumans, “en vragen zich dus af of er een risico bestaat dat een handlanger met een helikopter een ontsnapping wil forceren. Dat is in het verleden meerdere keren gebeurd, zoals de helikopterkaping op Kempen Airport in Budel uit 2017. Bovendien lijkt Taghi te spreken over commando's die hem moeten bevrijden uit de EBI en dat dat heel professioneel moet gaan. Dan is een helikopter toch helemaal geen gekke gedachte? Dan neem je het zekere voor het onzekere en regel je een vliegverbod. Dat vind ik volstrekt logisch.”

Of een vluchtpoging per helikopter uit de streng beveiligde EBI überhaupt wel reëel is, doet volgens Laumans niet ter zake. “Dat vind ik piskijken. De EBI is een Fort Knox, een gevangenis in een gevangenis met de allerhoogste beveiligingsclassificatie die er is. De cijfers zijn dat er nog nooit iemand uit is ontsnapt. Het is niet reëel tót het gebeurt.”

“Het is helemaal niet raar dat de overheid wil voorkomen dat Taghi of een andere topcrimineel er wél met een heli vandoor piept. Dan schreeuwt iedereen waarom daar in godsnaam al niet eerder een vliegverbod was ingesteld.”

"Je moet een vliegverbod zien als één van de puzzelstukjes."

Bovendien, menen Laumans en luchtvaartdeskundige Joris Melkert, kleven er alleen maar voordelen aan het vliegverbod voor eenmotorige vliegtuigen, helikopters en drones.

Melkert: “Alles in het Nederlandse luchtruim wordt heel goed in de gaten gehouden en het zou me niet verbazen als de EBI ook camera's heeft die in de lucht kijken naar wat er overvliegt. Alle toestellen hebben een registratie waardoor men precies weet waar een toestel vandaan komt en wie ze op het politiebureau gaan uitnodigen." Melkert geeft toe dat de consequentie voor het schenden van het vliegverbod ‘slechts’ een boete betreft.

Laumans: “Je zou kunnen denken dat dit allemaal overdreven is, maar het raakt toch ook helemaal niemand die geen kwaad in de zin heeft? Het is een gebiedje van niks en er zijn wel meer plekken waar je niet overheen mag vliegen, zoals het paleis van de koning. Daar windt toch ook niemand zich over op?”

En inderdaad, denkt Melkert, het vliegverbod boven de PI werkt op zichzelf wellicht niet afschrikwekkend. “Dat zal een uitbraakpoging niet voorkomen. Je moet het zien als een van de puzzelstukjes van het hele beveiligingsrepertoire van de EBI. Het kán helpen en dus kun je je zeker bij zo'n gevangenis zelfs afvragen of dit al niet eerder ingevoerd had moeten worden.”

In navolging van het vliegverbod is ook het veiligheidsrisicogebied rond de PI Vught verlengd, tot en met 31 december van dit jaar. Dit houdt in dat iedereen in de buurt van de gevangenis preventief gefouilleerd mag worden.

LEES OOK:
Komst van topcrimineel Ridouan Taghi zet EBI Vught onder hoogspanning

‘Ridouan Taghi werkte vanuit EBI aan drie ontsnappingsscenario's’

Hoe Kempen Airport het doelwit werd van een helikopterkaping door criminelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.