Koningin Máxima borduurt haar eigen gordijnen op een Tilburgse zolder
Met de leesbril op zit Koningin Máxima gebogen over een borduurwerkje. Met veertien medeborduurders is ze aan het werk. Ze krijgt nog wat instructies. "Ik ben zo benieuwd", zegt ze tegen het groepje dat ook aan het borduren is. Ze is erg enthousiast als de mensen vertellen over het ambacht, talent en enthousiasme bij deze borduurklus.
"Geweldig, ik vind het fantastisch", zegt ze als ze het ontwerp van de gordijnen ziet. Het is een moderne remake van 18e-eeuwse gordijnen van Huis ten Bosch. De historische gordijnen zijn te kwetsbaar geworden voor dagelijks gebruik.
De lange gordijnen komen in de Chinese zaal van Huis ten Bosch te hangen. Ze worden gemaakt in het Textielmuseum in Tilburg. Dat gaat op de hightech borduurmachine. Vervolgens worden in het hele land door 150 handwerkliefhebbers borduursels toegevoegd. De Koningin werkt dus ook regelmatig zelf mee.
Ondertussen gaat het borduren op de warme zolder gewoon door. Het gaat allemaal heel gemoedelijk. Máxima borduurt en praat met een Syrische vluchteling en een regenbooghandwerkgroep.
"Soms wordt er ook gezongen en eten ze lekkere dingen."
Het was voor Máxima niet de eerste keer dat ze een borduurgroep bezocht, vertelt ze na afloop: "Ik probeer zo veel mogelijk groepen te bezoeken en mee te borduren." In dit geval borduurde ze drie kwartier mee, normaal gesproken is dat veel langer: "Ik vind het ook fijn om met mensen te praten. Soms wordt er ook gezongen en eten ze lekkere dingen. Ik vind het fijn te weten wat hen beweegt en inspireert."
Eén van de deelnemers die nu met Máxima mocht borduren, is Theodoor Adriaans van de Queer Needlework Circle in Arnhem. Het was 'intens', zegt hen na afloop: "Ik was even héél nerveus. Dat komt ook door al die hysterie eromheen. Maar het was fantastisch."
"Ze vertelde dat haar dochters er ook heel goed in zijn."
De koningin verontschuldigde zich nog voor de kwaliteit van haar borduurwerk, maar dat was volgens Theodoor nergens voor nodig: "Ze is gewoon hartstikke goed! Ze vertelde nog dat haar dochters er ook heel goed in zijn. Dat was nog een kleine scoop die ze gaf."
Borduurspecialist Anna Bolk moet ervoor zorgen dat de werken van al die 150 borduurders op elkaar aansluiten. "De opdracht van mijn leven", zegt ze erover. Máxima is volgens haar een heel fijne klant: "Ze is een liefhebber en ze is heel betrokken."
De verhalen van de handwerkers worden uiteindelijk ook opgetekend, zodat ze straks samen met de gordijnen, oud en nieuw, een mooie tentoonstelling in het Textielmuseum vormen. Vanaf 1 december is daar dan de tentoonstelling Koninklijk Borduren te zien. Daarna worden ze opgehangen in Huis ten Bosch en kunnen een groot aantal handwerkers zeggen: 'daar heb ik nog aan meegewerkt'.