Brabantse gynaecoloog verwekte kinderen bij vrouwen die hij behandelde
Om mogelijke andere donorkinderen te helpen bij hun zoektocht, brengt vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen in Elsendorp zijn naam naar buiten. De kliniek roept twijfelende ouders en donorkinderen op zich te melden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen komt voort uit de Stichting Geertgen. Ruis richtte die in de jaren tachtig op. De gynaecoloog werkte onder meer voor het Liduinaziekenhuis in Boxtel en het Sint-Joseph Ziekenhuis in Veghel. Volgens de krant zijn er geen aanwijzingen dat het daar misging.
De gynaecoloog kwam in beeld nadat een vrouw haar dna in een internationale dna-databank had laten opnemen. Er bleek een match te zijn met een familielid van Ruis. Uit verder onderzoek kwam naar voren dat Ruis de biologische vader was. Volgens de krant stond Ruis daarna genetisch materiaal af voor de database van stichting FIOM. Daaruit volgden nog twee dna-matches. De kinderen werden geboren tussen 1988 en 1992.
Ruis beweert dat er een geen opzet in het spel was en is verrast over de drie matches. Mogelijk zouden slechte laboratoriumfaciliteiten, experimenten en verwisseling van zaad een oorzaak kunnen zijn.
Medisch directeur en gynaecoloog Marieke Schoonenberg van Nij Geertgen vindt het onbegrijpelijk en benoemt het 'gebruik van eigen materiaal onwenselijk en onethisch'.
LEES OOK:
'Brabantse artsen werkten zo'n twintig jaar met zaad van kliniek Karbaat'
Vruchtbaarheidskliniek in Elsendorp kocht zaad van kliniek sjoemelende spermadokter Karbaat