'De dikke Daniëls' van Wim Daniëls had nog veel dikker gekund

1 juli 2022 om 13:52 • Aangepast 8 juli 2022 om 13:08
nl
In zijn vroege jeugd in Aarle Rixtel legde Wim Daniëls al een schriftje aan met zijn favoriete woorden. Petazzie (stamppot), ollieklonje (eau de cologne) en ertschalle (paardenbloemen) stonden bovenaan. Inmiddels heeft hij 120 boeken op zijn naam staan en vond de veelschrijver het tijd voor het grote overzichtswerk: 'De dikke Daniëls'. Het verhaal van onze taal volgens Wim Daniëls. Het boek ligt nu in de boekhandel en dat is maar goed ook, anders was het nog dikker geworden. Zondag is Wim te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Over taal raakt 'taalverzamelaar' Wim niet uitgeschreven. Dagelijks komt hij nog onderwerpen tegen waarvan hij denkt: die hadden ook wel gepast in de Dikke Daniëls. In zijn boek beschrijft hij de ontwikkeling van het Nederlands, met talloze uitstapjes. Van verkeerd gebruikte spreekwoorden, 'je mag een gegeven paard niet op z'n bek slaan', tot het woord 'eigenlijk', dat volgens Wim 'eigenlijk een raar woord is'.

Natuurlijk komt ook het door hem zo graag gesproken Brabantse dialect aan de orde. Hij beschrijft hoe Nederland mobiel werd vanaf de jaren '60, en hoe dat de ondergang van het dialect betekende. Hoe erg hij het ook vindt: het dialect is volgens hem niet te redden. Maar ook het Nederlands verkeert volgens Wim Daniëls in de gevarenzone.

Aan Wim zal het niet liggen. Hij blijft schrijven in zijn prachtige Nederlands. In zijn agenda heeft hij altijd een lijstje met minstens tien ideeën voor nieuwe boeken. En dat lijstje wordt net zo snel langer als korter.

En ondertussen bereidt hij zich voor op een nieuw seizoen van 'Het Dorp', het succesvolle TV-programma van MAX dat hij samen met Huub Stapel maakt.

Verder in KRAAK
Charles de Mooij nam deze week afscheid van het Noord-Brabants Museum. Hij werkte daar 36 jaar, waarvan 15 jaar als directeur. Hij maakte van het museum in Den Bosch een van de drukstbezochte musea buiten de Randstad.

En huisarts Lenneke Fleerakkers uit Rijen demonstreerde vrijdag in Den Haag voor een betere zorg. Omdat de zorg op veel fronten tekort schiet komt er teveel op het bordje van de huisartsen.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!