Spermaschandaal rond gynaecoloog Henk Ruis leidt tot 60 reacties
De voormalige vruchtbaarheidskliniek Geertgen waar gynaecoloog Ruis werkte ging in 2014 failliet. De nieuwe kliniek Nij Geertgen heeft geen banden met de voormalig behandeld arts en zijn cliënten. Woordvoerder Rianne van Zanten: "Wij zijn een nieuwe instelling in hetzelfde pand en bijna dezelfde naam. Dat is wat verwarrend."
Adviezen
Ook de medische dossiers van voormalige cliënten moeten opgevraagd worden en zijn niet meteen voorhanden. "We proberen iedereen zoveel mogelijk te helpen maar zijn niet van alle details op de hoogte omdat die dossiers niet bij de overgenomen inboedel horen", zegt woordvoerder van Zanten.
"Er kunnen wel algemene adviezen gegeven worden", gaat de woordvoerder verder. "Na 2004 mogen er alleen nog geregistreerde donoren gebruikt worden. Daar zijn strenge controles op en fraude is vrijwel onmogelijk. Voor die tijd was dat anders omdat er anonieme donoren waren. Iedereen die hoe dan ook zekerheid wil over zijn afkomst verwijzen we door naar het Fiom. Daar kun je DNA-onderzoek laten doen. Gynaecoloog Ruis heeft daar ook zijn DNA laten registreren."
Drie categorieën
De 60 telefoontjes en mailtjes die zijn binnengekomen, vallen volgens Nij Geertgen in drie categorieën:
- Donorkinderen die twijfelen over hun afkomst.
- Moeders en stellen die voor 2004 onder behandeling van gynaecoloog Ruis waren en nu twijfels hebben.
- Huidige patiënten die zeker willen weten dat zoiets nu niet meer kan.
Bij het Fiom zijn door het nieuws over gynaecoloog Ruis geen extra verzoeken binnengekomen voor DNA-onderzoek, zo laat een woordvoerder weten.
LEES OOK:
Brabantse gynaecoloog verwekte kinderen bij vrouwen die hij behandelde
Oud-gynaecoloog verwekte kinderen met eigen zaad: 'Nooit mogen gebeuren'
Patiënten van gynaecoloog Ruis nu in onzekerheid: 'Ben er misselijk van'