Veel meer wespennesten door warme winter: 'Mensen moeten zelf niks doen'
"Het is loeidruk. Als ik het vergelijk met afgelopen jaren dan is het niet bij te benen", zucht Ad van Aarts. Samen met haar man runt ze een klein bedrijfje dat ongedierte bestrijdt en dus ook wespen. "Als we niet uitkijken dan worden we 's nachts ook nog gebeld, dus de telefoon gaat om een uur of zes echt uit."
Maar daar is het probleem natuurlijk nog niet mee opgelost. De wespennesten blijven maar opduiken. Dat komt doordat het in de eerste maanden van het jaar veel warmer was dan normaal, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.
Wespenkoninginnen zijn door die hoge temperatuur vroeger wakker geworden en eerder begonnen met het bouwen van nesten. Het resultaat: flink veel nesten.
"Mensen gooien er zand of water op, maar dat is gevaarlijk."
"Mensen moeten zelf niks doen. Ik zie van alles voorbijkomen. Soms gooien mensen er zand op of gaan ze het nest te lijf met water. Niet doen want dat is harstikke link," zegt Ad. Een paar jaar geleden heeft ze zelfs meegemaakt dat iemand werd doodgestoken. "Die wespen waren zo kwaad. Hij maakte geen schijn van kans."
Minder erg, maar niet minder gevaarlijk: door veel steken kun je in een shock raken. "Je hebt dan snel hulp nodig anders loopt het niet goed af. Kortom, laat professionals komen als je een nest wilt weghebben."
Overigens is deze 'wespenplaag' pas het begin. Naar verwachting komt er nog een 'tweede golf' wespen aan. Deze eitjes komen ergens eind juli uit en dat heeft ook alles te maken met de hoge temperaturen van begin dit jaar.