Meer huizen te koop, maar er wordt nog steeds flink overboden

7 juli 2022 om 10:00 • Aangepast 8 juli 2022 om 10:20
nl
Mensen die op zoek zijn naar een woning krijgen meer keuze. Er staat namelijk iets meer te koop. De grootste gekte op de woningmarkt lijkt daarmee voorbij, maar er wordt nog steeds flink boven de vraagprijs geboden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over het tweede kwartaal van 2022 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

De opvallendste cijfers:

De huizenprijzen in Brabant zijn iets minder hard gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Noordoost-Brabant stegen de prijzen het hardst, namelijk met zo'n 14 procent.

De gemiddelde verkoopprijs was het afgelopen half jaar in Zuidoost-Brabant het hoogst:

  • Zuidoost-Brabant: 457.000 euro
  • Noordoost-Brabant: 450.000 euro
  • Midden-Brabant: 422.000 euro
  • West-Brabant: 409.000 euro

Het aanbod van de woningen steeg het hardst in Zuidoost-Brabant. Daar werden het afgelopen half jaar 1038 woningen te koop aangeboden.

In Zuidoost-Brabant werd 78 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht.

Bekijk op het kaartje hoe het is gesteld met de woningmarkt in jouw regio. Hoe donkerder de kleur, hoe groter het aanbod in jouw regio is gestegen. Klik op jouw regio voor meer informatie.

Wachten op privacy instellingen...

In de aanloop naar bekendmaking van de kwartaalcijfers spraken we eerder deze week met Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Volgens hem lijkt de grootste gekte voorbij. "De woningmarkt is iets aan het afkoelen. Er is iets meer aanbod. Beleggers zijn rustiger geworden en mensen die een nieuwbouwhuis aan het bouwen zijn, zetten hun woning eerder te koop. Dat biedt kansen voor starters, maar er zijn nog steeds flinke tekorten."

Waarom die beleggers voorzichtiger zijn geworden? Boelhouwer: "Zij hebben ook te maken met hogere prijzen die ze via de huur terug moeten verdienen en dat is niet meer te doen. Die rentes zijn voor hen nog hoger dan voor gewone consumenten, vooral in de grote steden."

"Als die rente nog meer stijgt, kunnen mensen straks geen huis meer betalen."

Hoe de woningmarkt zich de komende tijd zal ontwikkelen blijft spannend. ''De hypotheekrente is verhoogd en daardoor kunnen mensen minder lenen. Als die rente nog meer stijgt, kunnen mensen straks geen huis meer betalen, maar zo ver is het gelukkig nog niet."

Afdelingsvoorzitter Maarten Grosfeld van makelaarsvereniging NVM West-Brabant: "Mensen kunnen door de hogere rente iets minder gefinancierd krijgen. We merken dat huizen die al energiezuinig zijn wat sneller verkocht worden dan kluswoningen. Dat komt doordat aannemers moeilijk te krijgen zijn en door de hoge materiaalkosten."

"Het was een heel ongezonde markt."

Het is moeilijk te voorspellen hoe dit er in de toekomst uit gaat zien. Die onzekerheid zorgt ervoor dat mensen die een nieuwbouwhuis aan het bouwen zijn hun huidige woning eerder te koop zetten, vertelt hoogleraar Boelhouwer.

"Je ziet dat ze bang zijn dat ze hun huis volgend jaar minder oplevert. Vaak hebben ze de overwaarde wel nodig voor het nieuwbouwhuis en daarom besluiten ze hun huidige woning nu alvast te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Ook dat zorgt voor een groter aanbod."

Zijn deze ontwikkelingen positief? Boelhouwer denkt van wel: "Het was een heel ongezonde markt. Iedereen was aan het overbieden. Je had geen idee wat voor prijs normaal was en dat komt nu wat tot rust. Er komt wat meer ruimte voor starters en dat is positief. Maar de rentes moeten niet verder stijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!