Geen Oekraïners maar statushouders in oud politiebureau in Bergen op Zoom

7 juli 2022 om 16:19 • Aangepast 8 juli 2022 om 10:40
nl
Het voormalige politiebureau in Bergen op Zoom zou eigenlijk een opvang worden voor Oekraïense vluchtelingen. Dat plan is nu gewijzigd. Het is de bedoeling dat het gebouw voor een periode van twee jaar onderdak gaat bieden aan asielzoekers met een verblijfsvergunning. De reden: Bergen op Zoom vangt te weinig statushouders op.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

Het zal niemand ontgaan zijn, asielzoekerscentra (azc's) in Nederland zitten overvol. Dat komt door de lage uitstroom van statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Zij hebben ook recht op een woning en hoeven niet in een azc te blijven. Maar door het grote tekort aan sociale huurwoningen, moeten zij daar noodgedwongen wel blijven. Het gevolg daarvan is weer dat er in de azc's te weinig plek is voor nieuwe asielzoekers.

Daarom krijgen gemeenten ieder jaar de taak om een bepaald aantal statushouders aan een huis te helpen. Bergen op Zoom heeft dat de afgelopen jaren niet gedaan.

Door het tekort aan sociale huurwoningen is een achterstand ontstaan. De gemeente hoort minimaal 114 personen te huisvesten, maar dat is pas voor 32 mensen gelukt. Er moet dus nog voor minimaal 82 statushouders onderdak gevonden worden.

Om te voorkomen dat de provincie plekken gaat aanwijzen zonder rekening te houden met lokale wensen, wil de gemeente het oude politiebureau aan de Jacob Obrechtlaan als tussenvoorziening inzetten. Op die manier voldoet de gemeente aan de taakstelling. Waar de Oekraïense vluchtelingen dan naartoe moeten, is nog niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.