Video

Dankzij de Lawineboys vieren tienduizenden Max-fans tóch een feestje

10 juli 2022 om 20:26 • Aangepast 18 juli 2022 om 13:32
nl
Max Verstappen mocht dan net naast de winst grijpen in de Grand Prix van Oostenrijk, dankzij de Lawineboys werd het tóch een Nederlands feestje bij het circuit. Het hele weekend zette het duo uit Budel de boel op stelten voor de tienduizenden meegereisde fans. "Die oranjecampings bij het voetbal zijn niks vergeleken met dit."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het was een weekend voor in de boeken, vertelt Addie Compen van het feestduo. "We zijn donderdagochtend al vroeg vertrokken om te kunnen soundchecken." Een dag later barstte het feest daadwerkelijk los. "Vrijdag stonden we in de fanzone, zaterdag in een enorme tent met een soort Oktoberfest-setting."

"De Oostenrijkers van de organisatie vonden het wel even spannend."

Toen moest het toetje trouwens nog komen. "Na de race zelf stond er nog een afsluitend optreden op de rol." En hoe mooi is het dan als onze nationale trots Max Verstappen dat feestje inluidt met een grandioze overwinning. Zover kwam het helaas niet. De Limburger kwam na een spannende race als tweede over de finish.

"De Oostenrijkers van de organisatie vonden het wel even spannend", lacht Addie. "Die vroegen zich al af of het nog wel gezellig zou blijven als Max niet zou winnen. Wij hebben ze toen verzekerd dat al die fans dat na tien minuten weer vergeten zijn."

Een belofte die de mannen even later waarmaakten. "Het was weer één groot feest met een geweldige sfeer en geen gezeik. We hebben een keer op zo'n oranjecamping gestaan bij een voetbaltoernooi. Nou, vergeleken met dit stelde dat echt niks voor. Ongelofelijk."

"Er werd al gezegd dat we voor volgend jaar maar een plekje in onze agenda moesten reserveren."

Maandagochtend vertrekken de Lawineboys terug naar Brabant. "Het was een druk weekend, dus we zullen vroeg ons mandje induiken. Máár, eerst zelf nog een biertje." En of ze er volgend jaar bij zijn om Max wél naar de overwinning te schreeuwen? "De officiële uitnodiging is nog niet binnen, maar er werd al gezegd dat we maar een plekje in onze agenda moesten reserveren."

Tegelijk met het Oranjefeest bij het circuit, ontstond ophef over misdragingen op de tribunes. Volgens diverse F1-sites maakten voornamelijk Nederlandse supporters zich schuldig aan vrouwonvriendelijk gedrag, homofobe en racistische spreekkoren. Veel van deze Max-fans zouden dronken zijn geweest en supporters van andere coureurs hebben belaagd. Zowel de coureurs en hun renstallen als de organisatie van de Formule 1 noemen het gedrag in een verklaring 'volstrekt onaanvaardbaar'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!