Nieuwe en véél grotere kazerne voor de groene baretten, maar waar is plek?
Donderdag werd op de kazerne het feestelijke startsein gegeven voor de nieuwbouw- en verhuisplannen. Staatssecretaris Van der Maat van Defensie en de burgemeesters van Roosendaal en Rucphen tekenden een overeenkomst om dat mogelijk te maken. Het idee is om volgend jaar een keuze te maken voor een geschikte plek.
Onderdeel van de regio
Beide gemeenten koesteren het elitekorps van de koninklijke landmacht. Het is al lang een belangrijke werkgever in de regio en dat willen ze graag zo houden. "Onze mensen zijn onderdeel van deze regio", zegt Van Elten. De eenheid bestaat 80 jaar en zit sinds april 1949 op de huidige plek in Roosendaal.
Hoeveel mensen er precies op de kazerne werken is geheim. Alleen cijfers van tien jaar terug worden gegeven. Toen waren het er zo'n 500. Ja, er zijn in de afgelopen tijd mensen bijgekomen. Vijftig procent wordt gezegd. Dat zou betekenen dat er nu 750 mensen werken. Maar het getal van 1200 medewerkers doet ook de ronde.
Deze eenheid houdt dat liever voor zich want de groene baretten voeren operaties uit in 'het hoogste deel van het geweldsspectrum', zoals dat heet. Zoals de jacht op terroristen en vorig jaar nog, de evacuatie uit Afghanistan.
Sinds de oorlog in Oekraïne heeft defensie meer geld te verdelen. De commando's gaan daar ook van profiteren. Hoe precies? Dat is óók geheim.
Al twintig jaar verhuisplannen
Verhuisplannen hebben ze hier al twintig jaar. De kazerne is te klein. Op een rondleiding donderdag wordt dat duidelijk gemaakt door overste Van Staveren van het korps. Groot knelpunt is de oude voorzijde, waar de A58 pal langs komt. Daar is ook de tranenpoort. Nieuwe commando's marcheren hieronder altijd het terrein op. Maar wel in de herrie en de uitlaatgassen.
De kazerne ligt in een woonwijk. Dat betekent pottenkijkers. De buren van de Kortendijksestraat zien wie er in én uit de twee schietbanen wandelt. Tegen een van de achtertuinen staat op deze dag een gigantische legertruck geparkeerd, voor de vele ritjes naar de Rucphense heide, de vaarschool in Raamsdonksveer en vliegvelden. Op deze parkeerplaatsen komen al gauw nieuwe gebouwen. De buren vinden dat niks.
"We zitten hier vol in de picture. Als we bezig zijn met operationele voorbereidingen kan dat niet ongezien", zegt een van de officieren op de rondleiding over het terrein.
Wat opvalt op het kazerneterrein is de variëteit aan gebouwen. Jaren vijftig, noodgebouwen, nieuw, van alles. "Met houten kantelramen inderdaad", bevestigt Van Staveren bij een gebouw uit de jaren tachtig. Ze staan op warme dagen zoals deze, wagenwijd open. De bomen hier zorgen voor wat verkoeling. Maar binnen zal het afzien zijn.
Het kazerneterrein is ongeveer 11 hectare groot, pakweg 300 bij 300 meter. Het korps wil een terrein dat op zijn minst vijf keer zo groot is. 50 hectare dus.
Zo'n terrein ligt dichtbij. Het voormalige mobilisatiecomplex aan de Zundertseweg in Rucphen, 40 hectare groot. Nu ook al in gebruik voor defensiematerieel. En: goed afgeschermd door bomen. Niemand wil op een keuze vooruitlopen. Maar het lijkt een kanshebber.
LEES OOK: Buren willen geen 17 meter hoge commandokazerne in hun achtertuin