Video

Brabant krijgt later dan gehoopt speciaal bestrijdingsteam natuurbranden

15 juli 2022 om 18:41 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:07
nl
De vorming van een speciaal team om grote natuurbranden in Brabant te bestrijden is een stap dichterbij. Het gaat om een zogenoemde handcrew, een team dat te voet op pad gaan om branden in moeilijk begaanbare gebieden te bestrijden, zoals bijvoorbeeld de Peelbrand in 2020. De brandweer hoopte het speciale team afgelopen april operationeel te hebben, maar dat wordt een jaar later.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Vrijdag hebben de drie Brabantse veiligheidsregio's hun handtekening gezet onder de oprichting ervan. Die zogenoemde handcrew kan vanaf april 2023 worden ingezet bij natuurbranden. Het team bestaat uit zestien tot twintig grotendeels gespecialiseerde brandweerlieden.

Tweede in Nederland
Het gespecialiseerde team is de tweede handcrew in Nederland. In Overijssel is al langere tijd een dergelijk team actief. Dit team werd onder meer ingezet bij de bestrijding van de brand in de Deurnese Peel in 2020. Die brand was moeilijk te bestrijden met de gewone brandweermiddelen.

Vorig jaar moesten er in Nederland 640 natuurbranden worden geblust. De verwachting is dat dat er alleen maar meer zullen worden, door de toenemende droogte.

'Bittere noodzaak'
Volgens Sraar Theeuwen van de brandweer is zo'n tweede handcrewteam dan ook bittere noodzaak, zei hij vorig jaar al: “Dit is een leermoment en gaat ons niet meer gebeuren. Je kunt niet altijd alles lenen bij de buren, zeker niet als zij het zelf ook hard nodig hebben.”

In 2017 kwam het handcrewteam uit Overijssel helpen bij het blussen van een natuurbrand in Valkenswaard.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!