Video

Arie ziet zeehond in het Wilhelminakanaal: 'Ik schrok me kapot'

16 juli 2022 om 10:46 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:39
nl
Arie Krijnen uit Oosterhout schrok zich een hoedje zaterdagochtend. Hij zat rustig aan de kant van het Wilhelminakanaal in Oosterhout te vissen toen hij ineens een zeehond zag. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Arie vist al meer dan veertig jaar. Zaterdagochtend pakte hij voor het eerst sinds een lange tijd de hengel weer eens uit de schuur om langs de kant van het Wilhelminakanaal te gaan zitten. “Ik ga daar niet zo vaak vissen. Ik had m'n vaste hengel weer eens gepakt en dacht: ik ga niet zo ver rijden en blijf lekker in Oosterhout.”

Die beslissing bezorgde Arie een hele bijzondere ontmoeting. “Ik zat pas een uurtje te vissen toen ik wat zag bewegen aan de kant van het water. Ik keek naar beneden en zag daar ineens een zeehond voorbijkomen.”

"Ik schrok me kapot."

Arie had niet meteen door wat hij gezien had. “Ik zag wat voorbijkomen en dacht: wat is dat nou? Een snoek kon het niet zijn, want hij was veel dikker. Eerst dacht ik misschien een meerval, want die komen ook steeds vaker voor. Toen keek ik naar z'n kop en die was veel ronder dan de kop van een meerval.”

De echte bevestiging kreeg Arie niet veel later. “Hij keek ineens omhoog. Ik keek recht in van die grote ronde zwarte ogen. Ik schrok me kapot. Hij schrok van mij en plonsde weg. Ik heb nog even rondgekeken of zijn kop nog boven het water uitkwam, maar helaas niet.”

"Ik ben meteen vertrokken."

Een foto heeft Arie helaas niet kunnen maken. “Normaal gesproken heb ik altijd mijn telefoon bij me, maar vandaag had ik die thuis laten liggen. Ik heb m'n spullen bijna meteen opgepakt en ben naar huis gegaan om mensen te bellen.”

Het harde bewijs van de zeehond mist, maar het zou heel goed kunnen dat Arie inderdaad een zeehond gezien heeft. In Brabant zijn de afgelopen jaren wel vaker zeehonden voorbijgekomen.

"Het is zeldzaam om er een tegen te komen."

In 2020 werd er ook een zeehond gespot. De twee vissers uit Lage Zwaluwe wisten toen zelfs een video te maken. In 2015 was het ook al raak. Een schipper uit Amersfoort zag toen een zeehond bij de Moerdijkbruggen. Hij wist er slechts een foto van de maken. Ook in 2012 werd er een zeehond gezien door bezoekers en de boswachter van de Biesbosch.

Volgens boswachter van de Biesbosch Thomas van der Es is er de afgelopen twintig jaar vier of vijf keer een zeehond gespot in de Biesbosch. “Het is dus zeldzaam om er een tegen te komen. Vaak blijven ze maar heel even", zei hij eerder tegen Omroep Brabant.

LEES OOK:

Zeehond gespot in de Biesbosch, 'dit is heel zeldzaam'

Deze zeehond liet zich rustig filmen op een strekdam in de Biesbosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!